Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Älskad nalle fyller 50

Den påverkar hur vi arbetar, umgås, gör affärer, startar krig och begår brott. Mobilen har blivit en sann samhällsomvandlare men den har långt ifrån alltid varit megapixel, färgskärm och mp3-spelare.

– Idag är det tre saker som vi aldrig lämnar hemmet utan; nycklar, plånbok och så mobilen. Om man påstått detta för 25 år sedan hade man nog blivit sedd som en galning, säger Sony Ericssons teknikchef Mats Lindoff som var med när Ericsson drog igång sin mobiltelefonverksamhet på Ideon hösten 1983.
Som alltid kan man diskutera när allting startade. Redan 1946 hade amerikanska operatören AT&T lanserat en biltelefon i S:t Louis, Missouri. Även Danmark, Nederländerna och Schweiz var tidigt ute, men precis som AT&T handlade det om manuella system som krävde att en receptionist kopplade varje enskilt samtal.
Det svenska MTA, Mobiltelefonsystem A, var däremot det första i världen där man kunde ringa och ta emot ett samtal i bilen från det allmänna telenätet helt automatiskt.
MTA drog igång hösten 1956 i Stockholm och hade utvecklats av ingenjörerna Sture Lauhrén och Ragnar Berglund vid statliga Televerket, dagens Teliasonera. Ericsson levererade växlar och basstation medan Svenska Radioaktiebolaget, delägt av Ericsson och brittiska Marconi, stod för telefonerna.
Själva mobilen, med bakelitlur, nummerskiva och annan kringutrustning vägde drygt 40 kilo och kostade närmare 7000 kronor, cirka 70000 kronor i dagens penningvärde.
Räckvidden var begränsad till 30 kilometer och efter ett samtal var bilbatteriet i princip urladdat.
Från början hade MTA endast 26 abonnenter och som mest 150 då systemet gick i graven 1969, de flesta läkare, banker, transportföretag och offentliga institutioner. Det var kanske inte konstigt att Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning tidigt slog fast att ”någon var mans egendom kan biltelefonen däremot knappast bli”.
I slutet av 1950-talet introducerades det modernare MTB, Mobiltelefonsystem B, som tog hjälp av transistorn. Samtalstiden ökade och vikten krympte till ”bara” nio kilo.
Men det var med NMT, Nordic Mobile Telephony, som de första bärbara mobiltelefonerna lanserades 1981. 25-års jubilerade NMT räknas därmed som första generationens mobiltelefoni, men Saudiarabien blev en månad före Norden med att dra igång NMT.
Efter bara tio år hade NMT drygt en miljon abonnenter i Norden. 1991 ersattes systemet av GSM, Global System for Mobile Communications, som var ett europeiskt samarbetsprojekt mellan operatörer och mobilsystemtillverkare.
Två viktiga förändringar under 1990-talet var att operatörerna började subventionera mobilerna för att locka till sig kunder och införandet av kontantkorten. Mobiltelefonen blev därmed tillgänglig för de allra flesta.
Idag finns det 9,1 miljoner mobilabonnemang i Sverige, det vill säga närmast exakt ett på varje invånare. Antalet mobilanvändare i hela världen beräknas uppgå till cirka 2,5 miljarder vid årets slut.

Ordlista mobiltelefoni

Bluetooth. En standard för trådlös kommunikation mellan olika enheter, som till exempel en mikrofon eller tangentbord och en dator. Bluetooth har fått sitt namn efter den danske vikingakungen Harald Blåtand. Bakom standarden står bland annat företagen Ericsson, IBM, Toshiba, Nokia och Intel. Bluetooth föddes på Ericsson Mobile Communications i Lund i slutet av 1990-talet.
CDMA. Code Division Multiple Acess - en teknik för mobila telefonnät som bygger på att alla mobila telefoner sänder över hela frekvensbandet och särskiljs med kodsignaler, hoppfrekvenssändning. Används i USA medan Europa valt TDMA som överföringsteknik.
CELL. Det område som täcks av signalerna från en basstation.
GPRS. General/GSM Packet Radio Service – paketdataöverföring
GSM. Global System for Mobile Service – den europeiska standarden och andra generationens mobiltelefoni. Stod tidigare för Groupe Spéciale Mobile.
GSM-R. Standard för EU: s järnvägar och innehåller flera funktioner än vanlig GSM.
HSCSD. High Speed Circuit Switched Data – kretskopplad dataöverföring.
IP-telefoni. Telefoni med hjälp av överföringstekniken som används på internet.
MMS. Multimedia Messaging Service – utökning av SMS. Istället för att enbart skicka text kan man bifoga bild och ljud.
NMT. Nordic Mobile Telephony - analog och trådlös telefoniteknik som utvecklades av Nordiska mobiltelefonigruppen och som infördes 1981. Första generationens mobiltelefoni.
ROAMING. (svensk översättning; ströva omkring, fara över) är en mekanism för att lokalisera en terminal som lämnat sitt lokala område.
SMS. Short Message Service – textmeddelande upp till 160 tecken.
TDMA. Time Division Multiple Access - en teknik som används för GSM och bygger på att man använder tidsuppdelad överföring av samtalen så att varje samtal tilldelas en tidslucka på en viss frekvens.
UMTS. Universal Mobile Telecommunications System – 3G, tredje generationens mobiltelefoni. UMTS är en bredbandig, paketdatabaserad överföring av text, bilder, röst, video och multimedia med överföringshastigheter av upp till 2 megabit per sekund.

Tre miljarder mobilanvändare nästa år

Det dröjde drygt 30 år innan mobiltelefonutvecklingen tog fart på allvar, med därefter blev det desto bättre fart. Några viktiga årtal i mobiltelefonens femtioåriga historia:

1956 startade världens första helautomatiska mobilsystem, MTA, i Sverige. Från början hade MTA endast 26 abonnenter och som mest 150 då systemet gick i graven 1969.

1980 hade uppföljaren MTD 19700 abonnenter.

1983 startar Ericsson en utvecklingsavdelning för mobiltelefoner i några baracker på Ideon i Lund.

1986 börjar mobiltelefoniutvecklingen ta fart på allvar med hjälp av tekniken NMT. Vid årets slut hade NMT cirka 100000 abonnenter i Sverige.

1991 lanserades GSM-tekniken på bred front.

1994 börjar finansmannen Jan Stenbecks Comviq subventionera mobiltelefoner för vanligt folk. Snart följer övriga operatörer efter. Första riktiga steget mot att mobilen hamnar i var mans hand tas därmed.

2006 har cirka 2,5 miljarder människor i världen ett mobiltelefonabonnemang. Nästa år spår branschen att siffran stiger till tre miljarder. Cirka 80 procent beräknas använda GSM-nätet medan resten delar på 3G-nätet och annan teknik.

Gå till toppen