Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Hon skapade knappen med gröna luren

Det var ingenjören Laila Ohlgren som skapade världsstandarden för hur man ringer med mobilen i slutet av 1970-talet – en knapp med en grön lur.

Idén fick hon under arbetet med NMT-systemet på Televerket tillsammans med kollegan Östen Mäkitalo, fadern till den moderna mobiltelefonin.
På Televerket hade man bestämt att uppringningen skulle fungera på samma sätt som abonnenterna var vana vid när de ringde i sin vanliga telefon - man skulle lyfta på luren och sedan slå numret. Men metoden visade sig vara svår att tillämpa för mobiltelefonerna.
Laila Ohlgren kom på lösningen en pingsthelg. Eftersom det sitter en liten mikroprocessor i varje mobiltelefon kunde man låta telefonen göra jobbet och lagra inmatningen av siffror tills användare trycker på knappen med symbolen för telefonlur.
Hela pingsthelgen åkte Laila Ohlgren och Östen Mäkitalo runt i en bil i Stockholm och testade den nya lösningen – och den fungerade.
Gå till toppen