Sverige

UD sparkar sverigedemokrat från ambassad

Ambassaden i Tel Aviv har i dag sparkat en ekonom som är aktiv sverigedemokrat. På sin egen blogg har Kent Ekeroth från Lund jämfört invandringen med det dödliga viruset hiv.

Ambassaden i Tel Aviv verkar i en region som är en av de mest politiskt känsliga i världen.
För tjänstemännen gäller det att hålla strikt på de diplomatiska spelregler som gör att de kan betraktas som opartiska.
Men i början av september började 25-årige Kent Ekeroth arbeta där. Han hade avslutat sin ekonomutbildning i Lund och fick jobb som praktikant vid ambassadens kommersiella avdelning.
Kenth Ekeroth är samtidigt aktiv sverigedemokrat och en mycket flitig debattör både på partiets hemsida och sin egen blogg.
Där har han publicerat mängder av inlägg som handlar om muslimer och invandrare som begår våldsbrott.
Ekeroth beskriver regeringens migrationspolitik som ”katastrofal”. Och han drar sig inte för att likna invandringen vid hiv:
”Problemet kan liknas vid hiv; det är inte hiv-viruset som dödar, utan förkylningen kroppen inte kan bekämpa. På samma sätt är det med Europa. Eftersom vi har blivit så svaga lyckas vi inte hindra massimmigrationen som liksom förkylningen kommer att bryta sönder våra samhällen”, skrev han i helgen.
– Poängen var att ge en känga till politikerna. Politikerna och de politiska besluten har möjliggjort en extremt stor invandring till Europa och Sverige, förklarar Kent Ekeroth när Sydsvenskan ringer upp.
Är det inte magstarkt att likna människor på flykt med ett dödligt virus?
– Jag liknar inte invandrarna vid sjukdomen, utan själva förloppet. Möjligen sticker exemplet med hiv folk i ögonen, säger Ekeroth.
Kent Ekeroth uppger att han sökte praktikplatsen för att det är en bra merit för hans fortsatta karriär. Han berättade inte om sitt engagemang i sverigedemokraterna i det cv han lämnat till ambassadören Robert Rydberg.
– Nej, det fanns ingen anledning. Politik är inget vi har pratat om, säger Ekeroth.
Men det borde han definitivt ha gjort, enligt UD:s personalchef Anne Marie Dierlauer.
– Det här är ytterst besvärande, särskilt med tanke på att Mellanöstern är en så politiskt känslig region. En sån person kan vi helt enkelt inte ha vid ambassaden. Vi kommer att se till att hans arbete i Tel Aviv avslutas redan under dagen, säger Anne Marie Dierauer.
Kort efter det att Sydsvenskan på måndagen talat med henne om Kent Ekeroth meddelar hon ambassaden I Tel Aviv att praktikanten omedelbart måste bort.
Några timmar senare förklarar ambassadör Robert Rydberg att han redan underrättat Ekeroth om beslutet.
– Han får sluta av två skäl. Dels var hans ansökan vilseledande. Dels är han aktivt verksam i en rörelse som samtliga svenska riksdagspartier anser är odemokratisk och främlingsfientlig, säger Rydberg.
Enligt UD är praktikanter vid ambassaderna inte avlönade. De utför dock riktigt arbete under överinseende av handledare.
För anställda tjänstemän vid ambassaderna gäller att de kan bedriva politiskt arbete på sin fritid så länge det anses förenligt med deras opartiskhet som diplomater.
Gå till toppen