Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fängelse för Ellenbogens ägare

De är dömda för att ha fuskat undan 1,8 miljoner i skatt och arbetsgivareavgifter. Detta kostar dem friheten i två år, plus fem års näringsförbud. På måndagen avkunnade Malmö tingsrätt domen mot Ellenbogen Kaptials ägare.

MALMÖ. Svågrarna Ekeblom dömdes till två års fängelse och fem års näringsförbud för bokföringsbrott och grovt skattebrott. Enligt domslutet har de låtit delar av Ellenbogen Kapitals verksamhet ske via företaget NM Management & Event på skatteparadiset Jungfruöarna. Utan att betala skatt har pengarna från en rad aktieförsäljningar i de svenska företagen Combex, Quibus och Mercan slussats via bolaget på Jungfruöarna.
Under tidigare polisförhör medgav svågrarna Ekeblom att de ägde NM-bolaget, men under rättegången hävdade de plötsligt  att bolaget i själva verket ägdes av en affärsbekant i Schweiz.
De nya dokument som svågrarnas advokater presenterade för att styrka de nya uppgifterna har dock varit standardformulerade på blanka papper och delvis felstavade. Bland annat torde rubriken "Recite" syfta på det engelska ordet "Receipt" noterar tingsrätten i sin dom.
Den i Schweiz bosatte svenske affärsbekant som uppges ha ägt NM-bolaget medgav under rättegången att han ljugit under tidigare polisförhör.
Även svågrarna Ekebloms vittnesmål under rättegången skilde sig från de uppgifter de tidigare lämnat under polisförhör.
Trots att de genom en generalfullmakt skötte NM-bolagets affärer och via bulvaner tog ut hundratusentals kronor i kontanter, hävdade svågrarna att de varken ägt bolaget eller tagit ut någon lön.
Att de på detta sätt skulle bygga upp en förmögenhet åt ett bolag de inte äger och inte får lön från, "anser tingsrätten helt uteslutet".
Tingsrätten slår i sin dom fast att den anser att det varit fråga om en systematisk brottslighet av betydande omfattning och som dessutom präglats av en förslagenhet. Fängelsestraffet blir lika långt för svågrarna även om tingsrätten menar att det förefaller som om Jonas Ekeblom varit den mest drivande av de båda.
Jonas Ekeblom vill inte kommentera domen.  Via ett sms meddelade Mikael Ekeblom att "Vi vinner i hovrätten, i övrigt inga kommentarer".

Så här gick skattefusket till

Jonas Ekeblom och Mikael Ekeblom startade Ellenbogen Kapital år 2000. Deras bolag hjälper små företag att få in nytt kapital genom att marknadsföra nyemitterade aktier till privatpersoner och företag. På den tiden var svågrarna vd respektive styrelseordförande men i samband med att de häktades misstänkta för skattebrott avgick de. De har dock kvarstått som ägare till Ellenbogen Kapital.

Enligt tidigare polisförhör övertog svågrarna i februari 2003 bolaget NM Management & Event på skatteparadiset Jungfruöarna. Då utvidgade de sin affärsidé till att även omfatta handel med aktier. Varken Ellenbogen Kapital eller NM-bolaget har dock haft tillstånd av Finansinspektionen att handla med aktier i Sverige.

När svågrarna hjälpte svenska småföretag att få in nytt kapital passade de i tre fall på att i egen regi köpa stora mängder aktier från tidigare ägare i bolagen.

Enligt tingsrättens dom köptes dessa aktieposter av NM-bolaget på Jungfruöarna som raskt sålde aktierna vidare till Ellenbogens svenska kunder för ett betydligt högre pris. Aktier som ena veckan köptes för två kronor styck såldes nästa vecka vidare för sju eller tio kronor styck till Ellenbogens kunder. Övervinsten hamnade på Jungfruöarna.

Enligt domen betalades miljonvinsterna i NM-bolaget ut till såväl Ellenbogens säljare som till svågrarna Ekeblom. Någon skatt eller arbetsgivareavgift betalades inte på dessa pengar som i vissa fall fördes över till Sverige via bulvaner som "lånade ut" sina svenska bankkonton till Jonas Ekeblom.

Enligt tingsrättens dom har svågrarna undandragit svenska staten sammanlagt minst 1,8 miljoner kronor i inkomstskatt och arbetsgivareavgifter.
Gå till toppen