Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nyberg i svår krasch – karriären över

Fredrik Nybergs alpina säsong är över – och troligen karriären. 38-åringen kraschade under träning i Österrike och förutom hjärnskakning skadade han såväl ligament som menisk i vänster knä.

STOCKHOLM/LEVI. Det var tänkt att bli Nybergs sista säsong i backarna med alpina VM i Åre som en naturlig och självklar avslutning. Det var också där som han skulle få sista chansen att ta den där mästerskapsmedaljen som han varit så nära så många gånger men aldrig lyckats få.
Allt det där ändrades på några sekunder under fredagseftermiddagen.
Kraschen i österrikiska Reiter Alm var inte hans första, men med största sannolikhet den allra allvarligaste.
– Han har en lätt hjärnskakning och han har skador på vänster knä, både på ligament och menisk, sade alpina landslagets presschef Kristina Andersson.
Operationen tog dryga två timmar och enligt läkarlaget som utförde den så var den lyckad. Kristina Andersson och delar av alpina landslaget var på plats i finska Levi inför alpina världscuppremiären i slalom när de fick ta emot beskedet om Nyberg.
– Det är en ganska allvarlig knäskada. Man bestämde sig för att göra operationen så snart som möjligt för att knäet inte skulle hinna svullna upp så mycket. Man vet att det är lång rehabiliteringstid för den här typen av skador.
Det var under super G-träning som Nyberg var lite sen i banan, kom fel in mot en dubbelkäpp och fastnade med armen mellan käpparna. Han snurrade runt, for baklänges, slog bakhuvudet i backen och tuppade – enligt landslagstränaren Matias Eriksson – av för en kort stund. Det var under den stunden som knät vreds ur led medan han gled ner.
För Fredrik Nyberg går nu historien igen. I januari 2001, bara drygt en vecka före alpina VM, var han med om en svår krasch just i Österrike. Precis som den här gången handlade det om träning inför super-G. Svensken kom utanför backen och for framlänges ned i en ravin. I fallet förlorade han medvetandet. På sjukhus konstaterades att han drabbats av hjärnskakning, i vänster knä var ledbandet helt av och främre korsbandet delvis av.
Det tog ett halvår innan han återigen kunde stå på skidor och mot alla odds komma tillbaka. Vid vinter-OS i Turin tidigare i år nådde han också en femteplats i favoritgrenen, storslalom. Och i svensklägret fanns förhoppningar om att han kanske skulle kunna ta medalj.
Tränaren Matias Eriksson hade själv inte hunnit prata med Nyberg själv men tror nu att karriären är över för hans del:
– Alla lider med Fredrik Nyberg nu, särskilt som vi har ett VM på hemmaplan i år. Fredrik har åkt jättebra hela hösten, tekniskt bra och snabbt.

Fredrik Nyberg

Född: 23 mars 1969 i Sundsvall.
Familj: Sambo med Gabrielle Ericson.
Bor: Seefeld, Österrike.
Klubb: Sundsvalls Slk.
Meriter: Sju segrar i storslalom i världscupen. En fjärdeplats i VM (Vail, 1999), en femteplats i storslalom i vinter-OS 2006.
Gå till toppen