Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tsunamiband på villovägar?

De band med uppgifter om den förra regeringens hantering av flodvågskatastrofen som i oktober hittades i ett låst skåp i regeringskansliets källare kan ha varit fler än de som överlämnats till Katastrofkommissionens ordförande Johan Hirschfeldt, uppger Svenska Dagbladet.

Stockholm. Banden hittades den 12 oktober hos regeringskansliets förvaltningsavdelning. Dagen därpå kallade statsminister Fredrik Reinfeldt till presskonferens och berättade att omkring hundra märkta band upptäckts.


Dessa band är i oläsligt skick men enligt uppgifter jag har handlar det om en backup från mejl som skickats under flodvågskatastrofen, sade Reinfeldt då.

Att banden hittades berodde på att journalister på Svenska Dagbladet (SvD) hävdade att de fanns och begärde ut dem.


Nu skriver tidningen att 30 band har försvunnit mellan den 12 oktober när de upptäcktes och den 16 oktober när Johan Hirschfeldt fick 119 band.


SvD uppger att statsminister Reinfeldt den 12 oktober fick information om att det rörde sig om cirka 150 upphittade band. De övriga partiledarna i regeringen ska ha fått samma information liksom källor som tidningen talade med efter fyndet.


Johan Hirschfeldt bekräftar att han fått 119 band. Han hämtade dem själv i ett kassaskåp i ett låst, larmat rum i regeringskansliets källare.


Tidningen hänvisar till uppgifter om att banden från själva katastrofdagen var märkta med den dagens datum, 26 december, medan övriga band saknade datummärkning.


De band Hirschfeldt fått är inte datummärkta utan endast märkta med påtryckta siffror. Men han anser att frågan om försvunna band är hypotetisk.


Den får bedömas när vi har öppnat banden säger han.

Förvaltningschefen Jan Landahl som hittade banden säger att han inte vet hur många de var.


Jag har bara hört att det var fler än hundra band, säger han.

Gå till toppen