Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Simningen är hans liv

Nästa helg gör han sitt 42:a raka SM.Bosse Hulthén, klubbdirektör för Malmö Kappsimingsklubb, blir själv lite förvånad när han säger det högt.– Jag började simma 1961, sedan har jag egentligen sysslat med simning hela tiden. I en eller annan form.

MALMÖ. Först som simmare, sedan som tränare. Han var med och startade simklubben Hajen i Lomma och kom sedan tillbaka till hemstaden när Malmö Simsällskap och Limhamns Simsällskap slog ihop sina elitverksamheter och bildade Malmö KK 1982. 1986 tog energin slut – i alla fall vad gällde att stå på bassängkanten och coacha. För engagemanget inom simningen fortsatte.
– Jag satt många år i simförbundets simkommitté och jobbade med nationella frågor. Samtidigt var jag marknadschef på Malmsten, Sveriges största bad- och simföretag.
Och så var det det där med SM-sviten. 1986 gjorde Bosse Hulthén sitt första svenska mästerskap som speaker. Den stolen har han inte lämnat sedan dess.
Två SM om året innebär att han nu gör sitt 42:a. Dessutom fem EM, ett VM och cirka tjugo världscuptävlingar.
– När man radar upp det så här så låter det ju inte klokt egentligen, tycker 54-åringen.
Men, säger Bosse, jobbet som klubbdirektör innebär en viss frihet och flexibilitet. Han har tid över och då ägnar han sig åt – simning.
Mellan tio och tjugo dagar om året kommenterar han simning på Eurosport. Dessutom sköter han sedan sex år hemsidan simma.nu, en nyhetssajt för simsporten. Den, liksom kommentatorssysslan, sköter Bosse Hulthén genom det egna företaget. Den vägen har han också hand om simförbundets mästerskapssidor.
– Visst trivs jag med det jag gör, men det tar väldigt mycket tid, framför allt helger och kvällar. Det är det som tär mest i idrottsjobben, oregelbundenheten, säger Bosse.
– Det har varit några tuffa år, det kan jag säga.
Han säger att han försöker kompensera sig själv för den extratid han lägger ner. Men det är inte det lättaste i en klubb och tävlingsarrangör av MKK:s storlek.
  • I september hade man sim-a-gogo, Sveriges största ungdomstä vling.
  • I oktober var det dags för sum-sims regionfinaler, där Malmö dessutom hade ett övergripande ansvar för alla regionfinalerna.
  • Till helgen simmas riksfinalerna i samma tävling i Aq-va-kul, dä r MKK står som arrangör tillsammans med SK Ran.
  • Den 16 december ansvarar man för en deltävling i svenskt grand prix.
Det är hektiska perioder som den här hösten som gör att Bosse Hulthén kan tänka sig att dra ner på farten.
– Jag ser en framtid när jag varvar ner med simningen. Jag har skrivit en hel del till förbundet och olika idrottsböcker och det är något jag skulle vilja utveckla. Överhuvudtaget kanske det blir lite mindre simning och lite mer fritid.
Men först är det dags för sum-sims riksfinaler på hemmaplan. Och nästa vecka är det SM i Uppsala. Och andra helgen i decmber är det EM i Helsingfors ¿

Bosse Hulthén

Ålder: 54 år.
Bor: Limhamn.
Familj: Sambon Karin, barnen Anna, 24, Andreas, 21, och Kajsa, 14.
Yrke: Klubbdirektör för Malmö Kappsimningsklubb.
Aktuell: I Sim-Sverige – alltid. Närmast väntar helgens riksfinaler i sum-sim i Aq-va-kul.
Gå till toppen