Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Besöket i kupolen är värt varje trappsteg

Det bästa stället att påbörja bekantskapen med St Petersburg är den enorma Isakkatedralen i stadens centrum. Insidan är också värt ett besök, men framför allt ska man klättra upp till kupolen.

ST PETERSBURG. Den korta gatan Malaja Morskaja, Lilla Havsgatan, leder från Isakskyrkan mot stadens huvudstråk Nevskij prospekt. Vill man ha en matbit innan man fortsätter promenaden kan man titta in på den hemtrevliga nyöppnade restaurangen Sjirvan som serverar utmärkt azerbajdzjansk mat och ryskt öl till hyfsade priser. De azerbajdzjanska vinerna är inte av särskilt hög kvalitet men kan vara intressanta att pröva på.
Framme vid huvudgatan Nevskij prospekt ska man ta till höger, och sedan första gatan till vänster. Här formar den gamla generalstabens enorma valv en fin inramning för Vinterpalatset. Från Palatstorget kan man fortsätta till höger längs Vinterpalatsets fasad, och sedan följa den lilla Vinterkanalen (Zimnaja kanavka) till vänster, till Nevans strand, och sedan fortsätta till vänster, mot Amiralitetets gyllene spira.
Huvudgatan Nevskij prospekt är också ett absolut måste. Från bron där Nevskij prospekt korsar Gribojedovkanalen kan man se en kyrka med kupoler som för tankarna till Röda torget i Moskva eller en kefirförpackning från 90-talet. Kyrkan byggdes på den plats där tsaren Alexander II bombmördades av en terrorist 1881 och fick i folkmun namnet Frälsaren på blodet.
Den som är intresserad av jugendarkitektur från förra sekelskiftet bör framför allt besöka Petrograd sidan, en stor ö norr om centrum. Tunnelbanestationen Petrogradskaja är en lämplig början för en upptäcktspromenad. Nära tunnelbanestationen ligger också restaurang Tjechov som serverar ryska maträtter från förra århundradets början och har inredning i samma stil.
En tidsresa femtio år tillbaka i tiden kan man i stället göra om man tar tunnelbanan söderut till stationen Moskovskaja. Här hade Stalins arkitekter tänkt sig att den sovjetiska staden Leningrads nya, socialistiska centrum skulle byggas, långt från Peter den Stores snirkliga Vinterpalats. Den pampigaste av alla byggnader här är det tilltänkta administrationshuset dit byråkraterna till slut aldrig ville flytta. Här står Lenin fortfarande staty och pekar med hela handen.

En annorlunda storstad ett stenkast från Sverige

Varför: St Petersburg är en annorlunda, mångsidig, modern och spännande storstad med fem miljoner invånare, bara ett stenkast från Sverige. Ryssland har utvecklats enormt under de femton år som gått sedan Sovjetunionens fall.
Peter den Store grundade staden 1703 som Rysslands fönster mot väst. Från 1712 till ryska revolutionen 1918 var St Petersburg Rysslands huvudstad. Den enhetliga 1700-talsarkitekturern i centrum med väldiga palats och ämbetsverk är enastående och har förklarats som världsarv av Unesco.
Kanalerna och floden Nevas stränder inbjuder till långa promenader och sightseeingturer med båt.
Hur: Flera flygbolag flyger direkt från Kastrup till St Petersburg. För inresa till Ryssland krävs visum. För att undvika onödiga problem är det bäst att boka en paketresa hos en researrangör och låta arrangören sköta visumansökan.
Prisexempel: Fyra dagar och tre nätter, flyg (avg Kastrup) och visum: 4500 kr.
Boktips: St Petersburg – Metropolen runt hörnet. Fischer&Co, 2003.
Gå till toppen