Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Från industri till brokig mötesplats

En grupp tjänstemän från kommunens stadsbyggnadskontor och fastighetskontor har gjort ett visionsprogram där de beskriver hur de vill utveckla Norra Sorgenfri i Malmö.

De vill göra industriområdet till en mötesplats och en promenadvänlig länk mellan östra och västra Malmö.
Ett önskemål är att alla hus som byggs eller byggs om ska ha butiker eller andra öppna lokaler i bottenvåningarna.
För dem som flyttar in på övervåningarna ska det finnas ett pärlband av små gröningar innanför gatorna, privata små gårdar och takterrasser.
Stadsbyggnadskontorets visionärer vill också bevara en del av de gamla fabrikshusen.
Konstnärsateljéer
De mest störande industrierna är borta. Addos röda tegelkomplex och en del andra används som konstnärsateljéer och föreningslokaler, vilket välkomnas i den nya stadsdelen.
Det ska bli en brokig miljö. Gruppen bakom programmet vill dela in kvarter och fastigheter i små bitar för att undvika stora bostadskomplex och dominerande byggherrar.
De har heller inget emot skateboardramper och annat som byggts spontant på rivningstomterna.
Skapa hållbart byggande
– Allt måste inte planeras i detalj, heter det i visionsprogrammet som ska diskuteras med fastighetsägarna under hösten.
Norra Sorgenfri ska ingå i ett program som kallas Bygga Bo-dialogen. Det betyder att kommunen, fastighetsägarna och framtida byggherrar har ett nära samarbete från början av planeringen. Målet är att skapa ett hållbart byggande.
Hoppas få statsbidrag
Med hållbart menas både ett socialt fungerande och miljövänligt boende. Helst också till rimliga kostnader.
Fastighetskontorets representant i visionsgruppen, Jan Holmberg, berättar att miljöförvaltningen håller på att undersöka möjligheterna att få statsbidrag till utvecklingen.
Gå till toppen