Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Radioaktivt ämne orsakade spions död

Den avhoppade ryske spionen Aleksander Litvinenko avled i går på ett Londonsjukhus. Han har vårdats i tre veckor med symtom på förgiftning, och hans vänner skyller på Kreml. Den brittiska polisen har nu kallat in experthjälp för att söka efter radioaktiva substanser efter Litvinenkos död.

London. Men exakt vad som orsakade den regimkritiske förre underrättelseofficerens död på ett sjukhus i London sent i kväll är ännu oklart. Det senaste budet heter polonium, ett radioaktivt ämne som är extremt giftigt även i små doser och som kan orsaka obotliga skador på njurar, lever och mjälte.


"Prov har visat att herr Litvinenko hade en mycket stor mängd av den radioaktiva isotopen polonium 210 i kroppen. Det är ännu inte klart hur han fick i sig den" löd ett uttalande från brittiska Health Protection Agency.


Litvinenko anklagar i ett postumt öppet brev Rysslands president Vladimir Putin för att ha mördat honom. Brevet dikterades i tisdags, innan Litvinenko förlorade medvetandet, och lästes upp av vännen och talesmannen Alex Goldfarb på fredagen.


"När jag ligger här kan jag tydligt höra dödsängelns vingar slå. . .Du må lyckas med att tysta en man, men protestvrålen från hela världen kommer att ljuda, herr Putin, i dina öron i resten av ditt liv. Må Gud förlåta dig för vad du har gjort, inte bara mot mig utan mot vårt älskade Ryssland och dess folk", skrev Litvinenko enligt AFP.


Litvinenko har sagt att han blev sjuk efter att ha träffat två ryssar på ett hotell i London den 1 november. Han har ägnat sig åt att utreda mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja, liksom han själv en känd kritiker av president Vladimir Putin. Hon sköts ihjäl i sitt hus i Moskva den 7 oktober.


Litvinenko har en bakgrund inom den ryska säkerhetstjänsten och har tillhört kretsen kring den landsflyktige ryske oligarken och regimkritikern Boris Berezovskij.

I ryska medier framförs åsikten att just Berezovskij är den som tjänar mest på Litvinenkos död.


"Genom att ännu en skugga kastas över rysk säkerhetstjänst får oligarken ett nytt trumfkort i sin domstolskamp för att få status som politisk flykting i London" skrev tidningen Izvestija på fredagen.


En talesman för den ryska regeringen kommenterade i dag Litvinenkos död för Reuters i Helsingfors i samband med EU-mötet där med president Vladimir Putin.

- En människas död är alltid en tragedi. Nu är det de brittiska rättsmyndigheternas sak att utreda fallet, eftersom herr Litvinenko är bosatt där, sade Kremls vice talesman Dmitrij Peskov.
Gå till toppen