Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Misstankar mot Ryssland efter ex-spionens död

Brittisk polis fortsatte på lördagen arbetet med att ta reda på hur den ryske ex-spionen Aleksandr Litvinenko kan ha bragts om livet och vem som ligger bakom. De brittiska tidningarna antyder Kremls hand bakom dådet.

LONDON. Uppgiften att polonium, ett radioaktivt och extremt giftigt ämne, hittats i urinen väckte stor uppmärksamhet. Hälsovårdsmyndigheterna har inlett kontroller av den personal som vårdat Litvinenko på två sjukhus i London, för att se om de utsatts för några risker.


I de brittiska dagstidningarna riktades strålkastarljuset mot Rysslands president, sedan Litvinenko själv anklagat Vladimir Putin postumt. Ett brev som ska ha dikterats i tisdags lästes efter hans död upp av vännen Alex Goldfarb på fredagen.


Tidningen The Times skriver på lördagen att underrättelsetjänsten anser att förgiftningen bär statsterrorismens kännetecken. En regeringstjänsteman säger till tidningen att mycket pekar på att utländska agenter utfört mordet.


The Sun rapporterar att polis och säkerhetstjänsten tror att mördaren kan ha sprejat ett tunt moln av polonium 210 på Litvinenkos mat på en sushirestaurang där han åt den innan han blev sjuk. En icke namngiven källa inom säkerhetstjänsten säger till tidningen att "vi är rätt övertygade om att sushibaren är platsen där han förgiftades den dagen".


Enligt polisen påträffades spår av radioaktivitet på sushibaren, samt på det hotell som Litvinenko besökte efteråt. Även i hans hem i norra London finns spår av det mycket giftiga och radioaktiva ämnet.


Det troligaste är att hans mat sprejades på sushibaren och att ämnet även hamnade på hans kläder och bars med till nästa möte på hotellet och till hans bostad, säger källan.

The Times skriver i sin ledare att det oförklarade dödsfallet "stärker misstankarna mot herr Putins auktoritära regering och utökar den otrevliga lista över politiska mord och trakasserier mot motståndare som har väckt EU:s oro över Ryssland".


President Vladimir Putin uttryckte sina kondoleanser till Litvinenkos familj, samtidigt som han bestämt avfärdat alla anklagelser.


Det är olyckligt att en tragisk händelse används som politisk provokation. Det är väldigt konstigt att brevet inte publicerades medan han levde. Varför kom det först nu? undrade Putin på fredagen.

I London sade en UD-talesman att ärendet redan har tagits upp med ryske ambassadören och att man bett Ryssland att överlämna all information som kan vara till hjälp i polisutredningen.


Den brittiska regeringens hemliga COBRA-grupp, sammansatt av nyckelpersoner i regeringen, polisen och underrättelsetjänsterna, träffades på fredagen för att diskutera fallet. Om mordet kan knytas till Ryssland kan det få långtgående diplomatiska och politiska konsekvenser.


TT
Gå till toppen