Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Athén - Plugg och en kopp kaffe

På Lunds största kafé är det okej att sitta med samma kaffekopp en hel dag. Eller utan någonting alls.– Athen är mer än ett kafé. Det är en central lokal för studenter som de kan använda nästan hur de vill, säger Marie-Louise Lövgren, AF:s sekond.

LUND. Vid ett bord sitter sjuksköterskestudenterna Hanna Ågren och Gustav Westöö. De har högar med papper, tjocka böcker och en silvergrå laptop framför sig.
– Vi skriver en b-uppsats om att förebygga depressioner efter förlossning, förklarar Hanna Ågren.
De har suttit på Athen många gånger tidigare, både när de haft grupparbeten och pluggat inför tentor.
Men det gäller att vara ute i god tid, lokalen fylls snabbt av studenter.
– Fast nu har vi kommit överens om att inte tentaplugga här. Det blir störigt med för mycket ljud då, säger Gustav Westöö.
Ljudvolymen till trots, fördelarna trillar fram när de motiverar varför de brukar gå hit: det centrala läget, den billiga fikan och tillgången till internet. Till exempel.
– Eftersom vi är sjuksköterskor kan man säga att Athen är som AF-borgens stora kroppspulsåder, sammanfattar Gustav Westöö.
Även AF:s sekond, Marie-Loui-se Lövgren, beskriver Athen med hjälp av en liknelse.
– Vi brukar säga att Athen ska vara som studenternas vardagsrum.
För syftet med det 300 kvadratmeter stora Athen är inte bara att ha som fika- och studieplats, berättar Marie-Louise Lövgren.
På kvällarna kan olika utskott inom Akademiska föreningen, men även utomstående aktörer hyra in sig.
– Bara fantasin sätter gränserna. Vi har tillexempel haft TP-turneringar och julmarknad här, säger Marie-Louise Lövgren.
Trots att det pratas mycket om studenter, välkomnar Marie-Louise Lövgren även allmänheten att delta i de olika evenemangen som hålls på Athen.
– Studentaftnarna brukar dra mycket folk utifrån. Vi jobbar hela tiden för att hitta fler ställen att mötas på, men det borde vara lättare för allmänheten att få en inblick i vad som händer här.
– Jag tror till exempel att många skulle uppskatta Musikmåndagarna och Poeternas estrad som vi har här.

Akademiska föreningen

AF-borgen är Akademiska föreningens hus som ligger mitt i Lundagård.
Den drivs som ett separat aktiebolag och sköter all uthyrning av lokaler i borgen.
Akademiska föreningen, eller AF som den brukar kallas, är en mötesplats för studenter, lärare och före detta studenter vid Lunds universitet.
Föreningen har 14 utskott som främst har verksamheter inom kultur och medier.
Studenter blir automatiskt medlemmar i AF när de skriver in sig hos en nation, undantaget Smålands nation. Anställda och före detta studenter kan bli medlemmar genom ett särskilt ledamotskap.
AF finansieras av studenterna själva genom deras terminsavgift.

Dagens ordlista

B-uppsats: En uppsats som ger 5 poäng, det vill säga fem veckors heltidsstudier. Uppsatsen skrivs oftast den andra terminen på Universitetet.

Nation: Ideell institution som bedriver studiesocial verksamhet. I Lund finns det tretton nationer. Nationerna har alla namn efter någon svensk stad eller ett distrikt. Historiskt sett skrev man in sig i den nation som representerade ens hemort. Numera har detta helt försvunnit och man väljer istället att skriva in sig i den nation som passar ens egna intressen bäst.

Sekond: Vice ombudsman med ansvar för all information och marknadsförning, externt och internt på akademiska föreningen.

Gå till toppen