Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Kunskap gav Fronesis makt

Fronesis passerade nålsögat. Den Malmöbaserade tidskriften har valts ut att ingå i Eurozine, ett mycket väl ansett nätverk för europeiska kulturtidskrifter.

– Fronesis har på väldigt kort tid utvecklats till en extremt viktig tidskrift, säger Eurozines chefredaktör.
– Vi har försökt lobba för det ett par år, säger Henrik Gundenäs.
Tillsammans med Johan Lindgren och ett tiotal andra bildar han Fronesis redaktionskommitté. Igår toppades lunchen med tårta för att fira medlemskapet i Eurozine.
Av det hundratal europeiska tidskrifter som varje år ansöker om att få upptas i nätverket blir endast ett fåtal utvalda. Ett medlemskap i denna organisation med stor dignitet och respekt är förstås ett erkännande, men medför även andra fördelar.
Eurozine väljer ut artiklar från sina medlemstidskrifter, översätter dessa och lägger på den gemensamma hemsidan. Dessutom publiceras varje tidskrifts innehållsförteckning, översatt till flera språk. Med de 200 000 individuella träffar som Eurozines hemsida har varje månad, kan Fronesis räkna med betydligt fler läsare. Några av dem kommer att vara andra kulturtidskrifters redaktörer, vilket i sin tur kan leda till samarbeten.
– Jag har velat ha med Fronesis länge, säger Eurozines chefredaktör Carl Henrik Fredriksson från kontoret i Wien.
Att döma av hans ord verkar Fronesis inte få problem att leva upp till de högt ställda kvalitetskraven.
Han menar att artiklarna rör sig på en internationell nivå som ligger både över och under dagstidningarnas debattsidor. Över, när det handlar om kvaliteten och under, eftersom det som diskuteras är grundläggande teman, säger han.
– Fronesis gör det på ett sätt som är intressant inte bara för en svensk läsekrets utan även för en internationell, säger Carl Henrik Fredriksson.
Förutom Johan Lindgren, som är tidskriftens enda anställde, görs Fronesis helt av ideella krafter.
Ekonomin beskrivs som ”halvkärv” och redaktionen delar en något sliten lokal i S:t Gertrudsområdet med bland andra tidskriften Mana. Redaktionen och övriga medarbetare brinner, som så ofta i dessa sammanhang, för det de för fram; en politiskt-filosofisk, vänsterinriktad internationell debatt.
– Det finns inga svenska tidskrifter som gör den typen av tidning, säger Johan Lindgren.
Övriga i genren beskriver han som ”svenska, halvtråkiga akademiska”.
En stor del av de texter som presenteras i Fronesis är översatta till svenskan.
– Sverige är ett väldigt litet språkområde. Det är faktiskt väldigt roligt att introducera den här typen av texter till svenskan, säger Henrik Gundenäs.

Utsågs till årets kulturtidsskrift 2004

Startade 1998 och utkommer varje år med fyra temanummer om politik, teori och kritik.
Begreppet ”fronesis” kommer från det antika Grekland och avser en praktisk form av kunskap.
Ägs av en ekonomisk förening med ett tiotal medlemmar. Dessa ingår också i den redaktionskommitté som väljer en redaktion till varje nummer.
Utnämndes 2004 till årets kulturtidskrift.
Ansvarig utgivare och ordförande i redaktionskommittén är Camilla A Lundberg.
Har en upplaga på ungefär 1400 per nummer och får stöd av Kulturrådet.
Kontoret ligger i Malmö, men redaktionskommitténs medlemmar finns utspridda över hela landet.
Gå till toppen