Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Mamma Li Fen vill spela OS för Sverige

För ett knappt år sen blev den turbulenta situationen runt Li Fen en riksangelägenhet. I dag lever Li Fen ett lyckligt familjeliv med maken Fei Feng Chen och sonen Kim, fyra månader. Det enda kinesiska bordtennisstjärnan saknar är att få utöva sin kära favoritsport.

TRELLEBORG. – Jag längtar tillbaka och min stora dröm är att spela för Sverige vid OS i Peking 2008. Men just nu finns det inte tid till något annat än barnpassning. Jag är sysselsatt dygnet runt, säger den nyblivna mamman, 30 år gammal.
För ett år sedan när Trelleborgs BTK sparkade suveränen i dampingisens svenska elitserie engagerade det folk både inom och utanför idrottsrörelsen.
X Li Fen vägrade spela vidare eftersom hon var gravid i tredje månaden. I kinesisk kultur är det tabu att idrotta i det tillståndet.
X Inge Augustsson, Trelleborgs lagledare, ansåg å sin sida att det borde gått att fortsätta till april och anklagade Li Fen för kontraktsbrott.
– Det är väl ingen annan än jag som kunde känna vad som var bäst för min kropp och fostret, säger Li Fen när hon blir påmind om det beslut som gav sån uppståndelse i januari.
Då mådde hon så dåligt att hon knappt kunde sova om nätterna. Det var en klen tröst att hon fick de flestas sympatier.
– Jag hade ändå svårt att acceptera hur Trelleborg behandlade mig som människa. Det kommer jag nog aldrig över. Men helst vill jag slippa tänka på allt som hände och jag har ingen lust att prata om Inge, säger Li Fen.
För ett kort ögonblick hörs bitterheten i rösten. Sen förstår man att Li Fen gått vidare och fått andra perspektiv på tillvaron.
– Jag sover fortfarande aldrig hela nätter. Fast nu beror det på att Kim vaknar var tredje timme och vill ha mat.
Pojken föddes i juli. Sen januari har Li Fen tillbringat mesta tiden i hemmet, inte rört ett pingisracket.
– I våras var jag tvungen att ta det lugnt. I höst har jag haft fullt upp med barnpassningen eftersom pappan jobbar.
Fei Feng Chen driver restaurang Mandarin Garden i Trelleborg. Li Fen gifte sig bara några dagar efter att hon blivit utsparkad från klubben och den enrumslägenhet hon lånade.
– Jag har varken haft kontakt med ledningen eller några spelare sen jag slutade, berättar Li Fen.
Styrelsens plötsliga kovändning att erbjuda Li Fen bli kvar och jobba som ungdomstränare var inte genomförbar.
– Mitt visum gällde bara som spelare, inte att coacha andra lag i föreningen.
Fast frågan är förstås om Li Fen hade eller har något intresse att återvända till Trelleborgs BTK.
Hon svarar inte kategoriskt nej, håller svaret öppet.
– Jag vill gärna börja träna igen. Och nästa säsong skall jag undersöka om någon klubb är intresserad. Helst skall det vara i södra Sverige. Socialt börjar vi bli rotade i Trelleborg och jag tänker inte flytta från familjen, säger hon.
Under åren 2002–07 var Li Fen så överlägsen i svensk pingis att hon vann samtliga sina 116 matcher i elitserien och SM-slutspelet. Hon förde Trelleborg till SM-guld 2005.
Utan Li Fen i laget var sydskåningarna utan chans att försvara titeln i våras. Till den här säsongen har Trelleborg självmant tagit steget ner i division 1.
– Om det är möjligt skulle jag gärna vilja spela för svenska landslaget. Det är ju något extra att nästa OS går i mitt hemland, säger Li Fen.
Hon kom till Sverige och Lyckeby 2002. Nästa år uppfylls migrationsverkets krav på fem års vistelse i landet för att söka och kunna få svenskt medborgarskap.
Fram till 2008 är Li Fen i Sverige på ett tvåårigt uppehållstillstånd.
Gå till toppen