Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fredrik Persson

Bland kandidaterna till Skånebragden är Fredrik Persson den absolut största nollan. Det är genom att hålla TFF-buren fri från insläppta bollar som Fredrik Fritz Persson kvalificerat sig – och därmed i högsta grad bidrog till att Trelleborgs FF gick upp i allsvenskan.

TRELLEBORG. 13 insläppta mål på hela säsongen är rekord för Superettan.

Fredrik höll nollan 665 minuter i svit i Superettan, vilket med 20 minuter överträffade MFF-målvakten Jonnie Fedels gamla rekord.


Det där med "Fritz", som han kallas i den närmaste fotbollskretsen, är inte något smeknamn i egentlig bemärkelse, utan ett extra efternamn.

– Jag heter Per Johan Fredrik Fritz Persson. Och det var när Dennis Melander upptäckte det som han började kalla mig Fritz, sedan har det fortsatt.


Även om Fredrik Persson gläds över sina rekordnoteringar har han förstås lärt sig, att ett försvar består inte enbart av en målvakt.

– Vi hade bara försäsongen på oss att spela ihop laget, men det var fantastiskt hur snabbt vi lärde känna varandra. Jag behöver inte skrika och hojta, utan försvarsspelarna känner på sig om jag går ut eller inte.


Fredrik var med förra gången TFF var i allsvenskan 2004. Den säsongen slutade med att TFF åkte ur och Fredrik hamnade på avbytarbänken – i Malmö FF.


När hoppet om förlängt kontrakt var ute accepterade TFF-ledningen att låna ut Fredrik till MFF under slutspurten. Tanken var att Fredrik skulle fortsätta sin karriär i MFF. Men så blev det inte. Förklaringen från MFF:s sida var att Fredrik hade "för högt ställda krav".


– Jag lyssnade på fel personer, säger Fredrik. Fram till dess hade jag varit van att allting liksom gick i trappsteg, men plötsligt var det ett jättesteg där jag inte hängde med, utan fick lita på andra.


Men det går inte att gråta över spilld mjölk hur länge som helst.

– Till en början så retade jag mig naturligtvis, det hade varit en jättechans för mig, men nu har jag lagt det åt sidan.


Fredrik följde dock inte med TFF ner i Superettan. Han blev i stället utlånad till Kongsvinger i den norska andraligan.

– Där spelade jag nästan alla matcherna, men kände att klubben inte hade de ekonomiska musklerna för att kunna satsa ordentligt.


I våras var han därför tillbaka i TFF-buren med känt resultat. När det gäller bakgrund står det att Fredrik Persson har Staffanstorp som moderklubb.

– Det var den klubben jag hade spelat mest för innan jag kom till TFF, säger Fredrik.

Annars började det i Kävlinge när han var riktigt liten. Det var då hans målvaktstalanger upptäcktes.

– I varje fall har min mormor berättat, att när hon sparkade en boll till mig så tog jag alltid upp den med händerna.


Efter Kävlinge for Fredrik och hans familj vidare till Tomelilla, Smedstorp, Lunnarp och Staffanstorp innan det var dags för Trelleborg.


Det sägs att Trelleborg är fönstret mot kontinenten och förhoppningar om spel i ännu större klubbar finns förstås även hos Fredrik.

– Bara att spela i allsvenskan gör att det är lättare att bli upptäckt. Men jag har förlängt mitt kontrakt med TFF för två år framåt, så det är det som gäller.


Att spela i allsvenskan innebär dock, med sannolikhet gränsande till visshet, en försämring i ett avseende för Fredrik Perssons del:

– Jag får nog räkna med att släppa in fler mål än vad jag gjort i år.
Gå till toppen