Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Josefin Abrahamsson

2006 tog Josefin Abrahamsson det sista stora klivet.

Från en bordtennisspelare av europeisk toppklass till världens bästa.

På VM i Montreaux blev det två guld, i singel och lag.

MALMÖ. – Mycket sitter i huvudet. Jag har blivit starkare mentalt och det är nog därför det gått så bra i år, säger hon.
Men det finns fler förklaringar.
– Den här säsongen har jag tränat både med FIFH i Malmö och med Trelleborgs tjejer i division 1. Att träna med tjejer som har full rörlighet ger både snabbhet och hårdhet, jag har lärt mig jättemycket. Dessutom har vi himla kul tillsammans även utanför hagen.
Josefin Abrahamsson är född med ett rörelsehinder. En cp-skada gör att hon inte har full kraft och rörlighet i en arm och ett ben.
I bordtennis tävlar man i tio klasser. Ett till fem är för rullstolsburna och de övriga för stående spelare, ju högre klass desto bättre rörlighet. Josefin har tidigare tävlat i klass nio, men har nu flyttats ner till åttan.
– Det var tufft i klass nio och jag kände hela tiden att de andra tjejerna hade bättre rörlighet.
Den här säsongen har jag fått spela i åttan och det har känts mycket bättre.
I klass åtta spelar även Marleen Bengtsson Kovacs som slog igenom när hon tog OS-silver i Aten 2004. Och sedan i höstas är Abrahamsson och Bengtsson Kovacs även klubbkamrater i FIFH.
– Men hon bor kvar i Bjuv och därför tränar vi inte många pass tillsammans.
De två möttes dessutom i singelfinalen i Montreaux och Josefin vann alltså, 3—1 efter fyra stenhårda set.
– Egentligen var lagtävlingen det stora målet när jag åkte till Montreaux, jag trodde inte jag skulle ha någon riktig guldchans i singel. Att jag och Marleen skulle vinna i lag var mera väntat, menar hon.
– VM var verkligen kul. Jag kände innan tävlingen ett enormt sug efter att få spela och har man den känslan brukar spelet fungera.
Josefin Abrahamsson hade på vägen fram till singelfinalen slagit ut den bästa kinesiskan, Zhang Xiaoling. Samma kinesiska som slog Bengtsson Kovacs i OS-finalen.
Och just Kina finns ständigt i Josefin Abrahamsson tankar.
– OS i Peking är det stora målet och det har det varit länge. Jag var med redan i Atlanta 1996, men då var jag inte mogen för ett OS. Det är Peking som gäller, det är då jag ska vara som bäst.
Kandidat till Skånebragden alltså. Men det kan bli fler priser. Josefin Abrahamsson är nominerad i klassen Årets idrottare med funktionshinder på den tv-sända idrottsgalan den 15 januari nästa år.
– Självklart åker jag upp till Stockholm för att vara med på galan, det ska bli hur kul som helst.
Gå till toppen