Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Ny hovrätt kostar 250 miljoner

Avtalet mellan Domstolsverket och Skanska är klart. En ny hovrätt byggs för 250 miljoner kronor i kvarteret Flundran. Första spadtaget kan tas i början av januari.

UNIVERSITETSHOLMEN. Huset som byggföretaget och hovrätten nu enats om har ritats av en av Danmarks mest kända arkitekter, Kim Holst Jensen på Schmidt Hammer Lassen. Han är en av arkitekterna bakom huvudbiblioteket Den sorte diamant i Köpenhamn och många andra uppmärksammade verk.
Hovrättspresidenten Lars-Göran Engström förklarar att Domstolsverket vill ha ett värdigt bygge som sticker ut. Samtidigt ska det vara välkomnande.
– Det är en spänning mellan säkerhet och offentlighet. Allmänheten ska kunna gå direkt in till förhandlingar utan att tala om vem de är, säger han.
I det nya huset kommer frihetsberövade personer att köras direkt ner i källaren och kunna åka hiss upp direkt in i rättsalen – utan eventuella jackor över huvudet för att slippa bli fotograferade.
Det finns utrymmen för att visitera besökarna om det anses befogat. Glasväggar skiljer rätten från publiken. Men det blir ingen riktig säkerhetssal.
Lars-Göran Engström säger att det räcker att använda den säkerhetssal som finns vid Malmö tingsrätt tills vidare. Det planeras dessutom en ny vid Polishuset.
– En säkerhetssal måste vara något mer bunkerliknande, säger hovrättspresidenten.
Hovrätten över Skåne och Blekinge lämnar sina gamla byggnader helt, både det gamla pampiga huset vid Malmöhusvägen och det som byggdes senare på Västergatan.
– Vi kan inte uppfylla moderna säkerhetskrav och det är svårt att ta emot folk, förklarar Lars-Göran Engström.
Det gamla huset har använts sedan 1917, då hovrätten flyttade från Malmö till Kristianstad. Det som byggs på andra sidan kanalen får en yta på 10 000 kvadratmeter. Hit flyttar också Hyresnämnden från sitt kontor inne i centrum och en utredningsavdelning under justitiedepartementet som nu hyr in sig hos hovrätten på Västergatan.
Tidigare var det tal om att ett kommunalt konstmuseum skulle byggas på platsen, men planerna skrotades därför att det ansågs för dyrt. Skanska har förhandlat med hovrätten under ett års tid.
Företaget har köpt tomten av Malmö kommun för 26 miljoner, vilket räknas in i totalkostnaden på 250 miljoner. Marken var tidigare upplåten med tomträtt.
Kommunen ha en detaljplan klar och Skanska Sverige bygger. Därför räknar Skanska Öresunds vd Richard Hultin med att bygget kan starta redan i början av januari. Inflyttningen planeras till tredje kvartalet 2008.
Gå till toppen