Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Hård kritik mot Bingo Royale

Ikväll sänds det femte programmet av SVT:s lördagsunderhållning ”Bingo Royale”. Programmet har rört upp känslor både bland tittare och internt inom SVT.

Hittills finns tre anmälningar hos Granskningsnämnden, alla mot en sketch där det skämtades om incest. I SVT:s interntidning har en av företagets anställda riktat hård kritik mot programmet och även tittarombudsmannen Claes Elfsberg har fått ta emot kritiska reaktioner.
Dagen efter premiären tvingades redaktionen plocka bort ett skämtmeddelande – där tittare som försökte ladda ner en bingobricka fick veta att detta inte gick på grund av SVT:s interna lönesättning – från tv-bolagets hemsida. Och i lördags stoppades en sketch av programdirektören Leif Jakobsson, en mycket ovanlig åtgärd.
– Det är klart att jag inte är nöjd med att programdirektören ställer en sketch. Men det har han ju befogenhet att göra, konstaterar Maria Groop-Russel. Hon är genrechef för barn- och ungdomsprogrammen på SVT och ansvarig för ”Bingo Royale.
Hon kallar ”Bingo Royale” för ett alternativt underhållningsprogram, ett nytt sätt att göra underhållning för en yngre och lite vildare publik.
– Att det blir reaktioner och debatt tycker jag är bra. Men jag kan bli bekymrad om det mynnar ut i att man på SVT inte får skoja om sådant som är svårt. Det är en viktig del av public service att testa nya vägar och experimentera.
Enligt Maria Groop-Russel finns det ett kontrollsystem inom SVT. Den juridiska avdelningen konsulteras regelbundet och
SVT:s tittarombudsman Claes Elfsberg har fått omkring sjuttio reaktioner på ”Bingo Royale”, nästan samtliga kritiska.
– Det är särskilt två saker som framförs. Dels en besvikelse från tittare som trott att det skulle påminna mer om program som ”Bingolotto”, en förväntan som inte infriades. Det andra är tittare som har reagerat mot vad man uppfattar som en rå ton i sketcherna, säger Claes Elfsberg.
Han menar att reaktionerna är ganska få med tanke på att det redan sänts fyra program på bra sändningstid.
– Jag har inte granskat serien så noga än. Jag ska låta det pågå ett tag till innan jag tittar mer samlat på programmet.
”Bingo Royale” hade 270 000 tittare förra veckan, en bra siffra tycker Maria Groop-Russel.
– Man kan tycka att ”Bingo Royale” är dåligt eller plumpt, men man kan också tycka att det är befriande bra att det sker någonting nytt som inte ser ut som allting annat.

Bingo Royale sänds på lördagar

Nisse Edwall och Mona Seilitz är programledare för ”Bingo Royale” som sänds i SVT1 på lördagar klockan 22.15.
Gå till toppen