Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Magdalena hyllad vid hemkomsten

Hemma i Malmö igen efter en helg som betytt ett genombrott i simmarvärlden. Magdalena Kuras åkte till Helsingfors som EM-debutant och slog till direkt med guld i lagkappen på 4x50 m fritt i fredags kväll.

MALMÖ. De mer kända lagkompisarna Therese Alshammar, Anna-Karin Kammerling och Josefin Lillhage skickade fram en blyg och lite nervös 18-åring i strålkastarskenet.
Mot hennes vilja.
Och hon klarade sig alldeles utmärkt – både i svensk och polsk tv.
– Om jag var nervös när jag intervjuades i svensk tv så var det ingenting mot när jag intervjuades i polsk. Det var jättepirrigt. Men jag klarade språket bra. Både mamma och mormor kommer från Polen. Det var kul att bli uppmärksammad i det landet också, säger Magda.
Hon kom hem till Malmö på måndagseftermiddagen och var inte riktigt beredd på den uppståndelse hon ställt till med genom sin fina simning under EM-dagarna.
– Det stod blommor när jag kom hem och blombud fortsatte att ringa på dörren. Så mycket mejl och telefonsamtal som jag fått de senaste dagarna hade jag aldrig trott skulle komma. Alla kompisar har hört av sig, det är så himla snällt. Det var fullt med hälsningar i mobilen när jag satte på den nästan direkt efter finalloppet.
Efter några timmar med de närmaste hemma på Borgmästargården i Malmö, börjar hon fatta omfattningen av guldet.
– Ja, det börjar väl sjunka in. Det är ju det första guldet genom tiderna i MKK. Det berättade min tränare Magnus Lennartsson för mig. Bara det är ju jätteroligt. Det var ju mitt första mästerskap.
Var det jobbigt att vara debutant?
– Både ja och nej. Det blev ju rätt mycket simning. Jag var med på samtliga tävlingspass under fyra dagar utom lördag eftermiddag. Så jag är ganska trött i kroppen. Lagkappen var speciell, men jag är nöjd med svenska juniorrekordet på 50 m fritt sista dagen också.
Hade du bra stöttning av de rutinerade tjejerna i truppen?
– Oh, ja. De var så himla snälla mot mig. Utanför arenan höll jag väl mer med de jämnåriga. Men en tjej som Tessan bryr sig verkligen om oss små. Hon peppade mig verkligen inför finalsimningen.
Hur var det egentligen, ville du inte bli intervjuad i tv?
– Usch, nej. Men Tessan och de andra stod på sig. Det var väldigt pirrigt. Man visste ju inte frågorna innan. Tänk om jag svarat fel och gjort bort mig.
Din bakgrund?
– Jag har bott i Malmö hela mitt liv. Började simma som fyraåring och har hela tiden hållit till i Aqvakul. Jag var väl inte så framträdande till en början, aldrig etta eller så på tävlingarna. Jag vann bara en titel i Sum-Sim. Jag kommer ihåg en tjej från Linköping, Emilia Nilsson, hon vann 13 guld på ett mästerskap. Nu är det bara jag kvar på landslagsnivå från den årgången. Det gäller att orka hänga i. För mig lossnade det riktigt 2004. Och nu är det bara hur roligt som helst.
Går simningen att kombinera med skolan, du pluggar på en tuff naturvetenskaplig linje?
– Jo, fortfarande går det bra. Fast det är klart, de hårdkörningsveckorna när jag har tio-elva simpass plus tre styrkepass om tre timmar, då kan det vara jobbigt. Nu har vi börjat med matte D och svårare kemi dessutom Men jag ska hänga i. Det är viktigt att skaffa sig en utbildning också. Jag är lite sugen på forskarvärlden och läkemedelsindustrin.
Hur ser din framtida satsning ut?
– Jag fick just veta att jag blivit uttagen till ett läger i Sydafrika. Vi sticker till Pretoria den 27 december. Sedan är det VM-kval i Göteborg i februari. Jag skulle väldigt gärna vilja vara med vid VM i Melbourne i mars. Längre fram finns OS i Peking 2008. Men jag är nog inte tillräckligt bra för att hävda mig förrän 2012.
FOTNOT. MKK-aren Marie-Louise Freij har tagit guld i handikapp-OS – Paralympics – både i Söul 1988 och Barcelona 1992. Lotta Wänberg simmade försök i VM-laget som tog VM-guld i Hongkong 1999.

Magdalena Kuras

Född: 14 maj 1988.
Bor: Hemma hos föräldrarna i lägenhet på Borgmästargården i Malmö.
Familj: Mamma Grazyna, pappa Stig-Arne, två systrar Tina och Eva, samt hunden Vimse.
Studerar: Tredje året på fyraårig naturvetenskaplig gymnasieutbildning på S:t Petri.
Klubb: Malmö KK.
Tränare: Magnus Lennartsson.
Meriter: USM- och JSM-guld, men ännu inget seniorguld på nationell nivå. EM-guld på 4x50 m fritt.
Aktuell: Tog i fredags MKK:s första EM-guld någonsin.
Gå till toppen