Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Bondebas tvingas lämna Lantmännen

Lantmännens vd Birgitta Johansson-Hedberg lämnar jobbet efter två år. Anledningen är oenighet med styrelsen om hur koncernen ska drivas för att vända den negativa resultatutvecklingen.

Birgitta Johansson-Hedberg har sedan hon blev vd för Lantmännen för två år sedan genomfört stora omorganisationer och neddragningar, bland annat i Skåne. Det har lett till reaktioner, förklarar hon.
– Jag har stor respekt för att ett stort förändringsarbete där man vänder på varje sten väcker starka känslor, säger Birgitta Johansson-Hedberg som dock inte närmare vill gå in på vilka känslor det handlar om.
Lantmännens styrelse har nu sagt upp henne. Orsaken är oenighet om vilken väg som ska väljas för att vända bolagets negativa resultatutveckling. Förra året försämrades rörelseresultatet från 778 miljoner kronor år 2004 till 120 miljoner år 2005, främst på grund av stora strukturkostnader. Men vilka vägval Birgitta Johansson-Hedberg och styrelsen har delade meningar om vill varken hon eller styrelsens ordförande avslöja.
– Det handlar om vilket fokus man har för tillfället, arbetssätt och sådana saker. Vi har haft en fas med ett intensivt förändringsarbete. Nu kommer en annan fas. Då är det kanske bättre att lämna över till någon annan, säger Thomas Bodén, Lantmännens styrelseordförande.
Nu inleds rekryteringen av en ny vd. Styrelseordföranden efterlyser ett större fokus på bolagets affärsverksamhet.
– Det är viktigt att den nye vd:n är duktig på affärer och har en stor förståelse och känsla för ägarkåren - lantbrukarna, säger Thomas Bodén.
För en månad sedan tillträdde Peter Rasztar som ny vd för Lantmännenägda Kronfågel, ett av koncernens stora problembarn. Peter Rasztar har tidigare varit vd för bondeägda Swedish Meats. Lantmännens styrelseordförande utesluter inte Rasztar som efterträdare till Birgitta Johansson-Hedberg.
– Jag vill inte säga att någon är utesluten. Vi kan rekrytera både externt och internt, säger Thomas Bodén.
Från skånsk horisont ser man positivt på ett vd-byte.
– Birgitta Johansson-Hedberg har gjort många bra saker för Lantmännen men sedan måste man gå vidare. Jag tror att det är bra för företaget, säger Bo Gunnarsson, distriktsordförande för Lantmännen på Söderslätt.
Birgitta Johansson-Hedberg får tolv månadslöner i avgångsvederlag vilket innebär drygt tre miljoner kronor. Vad hon ska göra i stället för att leda Lantmännen vet hon inte i nuläget.
– Det får jag utvärdera efter julledigheten. Jag är mycket engagerad i bioenergi och klimatfrågor, säger hon.
Sydsvenskan har sökt men inte fått tag på Peter Rasztar.

Jörgen Sallenhag tar över tillfälligt

Birgitta Johansson-Hedberg började som vd för Lantmännen i oktober 2004. Tidigare har hon bland annat varit vd för Föreningssparbanken och bokförlaget Liber. Tillfällig vd för Lantmännen blir nu Jörgen Sallenhag, tidigare chef för Lantmännen lantbruk.

49000 bönder äger Lantmännen ihop

Lantmännen, en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk, är en medlemsägd kooperation där medlemmarna inte bara är kunder utan också leverantörer och ägare. Exempel på Lantmännenägda varumärken är Axa, Kungsörnen, Start, Bageri Skogaholm, Hattings, Schulstad och Kronfågel. Butikskedjan heter Granngården. Ägare till Lantmännen är närmare 49 000 lantbrukare. Organisationen har 12 000 anställda, verksamhet i 19 länder och omsätter 30 miljarder kronor.
Huvuduppgiften är att förse medlemmarna med utsäde, gödsel, växtskydd och foder samt att ta emot, lagra, förädla och sälja det som lantbrukarna odlar. Dessutom drivs försäljning av maskiner för jord- och skogsbruket samt butiksverksamhet. Det senaste rapportperioden, juli till september, gjorde Lantmännen ett resultat efter finansnetto på 165 miljoner kronor, runt 70 miljoner sämre än motsvarande period förra året. (TT)
Gå till toppen