Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mattias Haleby: Hade en vision att nå ut till andra länder

Mattias Haleby, Helsingborg, 24 år, har avlidit. Hans närmaste är föräldrarna Carita och Mats samt syskonen Johan och Anna.

Mattias Haleby växte upp i Gislövs läge utanför Trelleborg. Mattias gillade att fiska, spela fotboll och tennis. Han var intresserad av djur och hade bland annat fiskar, vandrande pinnar och en leguan. Han var med i Trelleborgs modellflygklubb och älskade att själv bygga både små och stora plan. Han windsurfade, åkte slalom, snowboard och vandrade i fjällen.
Under de senaste åren lärde sig Mattias spela gitarr och hade den som sin ständige följeslagare. Han tränade för fullt för att bli bättre än storebror Johan. Mattias skrev både text, musik och spelade in sina låtar på cd från egen studio. Ibland skapade han låtar tillsammans med Johan och de höll på att göra en musikvideo.
Mattias ställde alltid upp för sin lillasyster Anna. Han tröstade och peppade henne vid motgångar och beskyddade henne när de var ute tillsammans.
Mattias utbildade sig till byggnadsingenjör med arkitektur på LTH, universitetet Campus i Helsingborg och skulle fortsätta utbilda sig till civilingenjör.
Mattias hade en vision att nå ut till andra länder som levde med en annan problematik än vad vi gör. Han ville studera och använda sina kunskaper för andra, inte bara sig själv och inte endast för sitt eget livsprojekt. Han hade en inre drivkraft att med sina kunskaper använda dem till något gott.
Mattias gjorde uppehåll i sina studier för att för andra gången arbeta för freden i FN som KFOR-soldat och gruppchef i Kosovo. Mattias hade som mål att en dag i sitt framtida yrke få jobba med något FN-projekt utomlands.
Som värnpliktig var han en person som många såg upp till och kände sig trygga med och gav en hjälpande hand till dem som behövde det. Som vän var han rolig och intensiv att umgås med och ställde alltid upp.
Stämningen i ett rum blev helt annorlunda när Mattias kom in, alla lyste upp. Det var aldrig tråkigt när man var med Mattias.
Det sista meddelandet familjen hade från Mattias var att han var så glad över att vara en av 30 soldater som vunnit en helgpermission till Grekland. Sista kvällen skulle de ta en taxi till hotellet. Här slutar Mattias liv och en kompis skadas av en bilists för höga framfart.
Alla minns Mattias för hans otaliga klassiska uttryck, härliga låttexter och glada humör. Det går inte en dag utan att vi tänker på honom.
Malena Capion
Marcus Jönsson
Staffan Andersson
Gå till toppen