Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kommunalråd och riksdagsman för s

Alf Pettersson, 71 år, tidigare kommunalråd i Malmö har avlidit. Därmed har en av den malmöitiska arbetare-rörelsens främsta frontgestalter gått ur tiden. Hans närmaste är hustrun Gunn-Britt Lagerkvist.

Alf Pettersson föddes 1935 och började 1949 att arbeta som trädgårdsarbetare, 1950 blev han springgrabb och affärsbiträde i Konsum Örtofta och samma år studieorganisatör i SSU Frihet i Örtofta. Han lämnade aldrig SSU utan var fortfarande medlem i SSU Gamla Gardet.
Alf avancerade både inom sitt arbete till ombudsman på Handelsanställdas förbund som inom ungdomsrörelsen där, han 1960 valdes till ordförande i Skånes SSU-distrikt samt till ledamot av SSU:s förbundsstyrelse.
Under 25 år (1964–1989) satt han med i Malmö arbetarekommuns styrelse och han var under många år kassör och därefter revisor i Skånes partidistrikt.
Hans uppdrag i Malmö kommun har varit skiftande, från starten 1963 som suppleant i badhusstyrelsen till ordförande i kommunfullmäktige i Malmö mellan åren 1988 till 1991. Mellan 1973 och 1985 var Alf kommunalråd i Malmö med ansvar för löneroteln, sedermera personalnämnden. Han var under åren 1976 till 1988 ordförande för den socialdemokratiska gruppen i kommunfullmäktige. Alf hann också med ett kort sejour som riksdagsman under åren 1971 till 1973. I våras tilldelades han Erlandermedaljen för lång och trogen tjänst inom arbetarerörelsen.
Vi minns Alf som en mycket tillförlitlig och korrekt person som lade ner enormt arbete på de uppgifter han åtog sig. Han var också en hängiven partimedlem som aldrig glömde var han kom ifrån.
I Malmö arbetarekommun känner vi en stor stolthet att Alf valde att engagera sig hos oss och att vi fått vara med om hans gärning.
Marie Granlund
ordförande i Malmö arbetarekommun
Gå till toppen