Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Friggeboden har hängt med

Ministrar kommer, ministrar går och ganska snart är de glömda. Men förra bostadsministern Birgit Friggebo lär inte glömmas i första taget. På juldagen fyller hon 65 år.

Framtida generationer kommer att veta: ”Birgit Friggebo var en minister som skapade friggeboden”.
– Jag är förstås jättestolt över friggeboden men det var inte jag som hittade på namnet, säger Birgit Friggebo och berättar gärna om den lilla bodens historia när vi 65-årsintervjuar henne på ett kondis nära Vasaparken i Stockholm.
Under den korta tid som fp-regeringen leddes av statsminister Ola Ullsten 1978–79 la bostadsminister Birgit Friggebo fram ett kontroversiellt förslag för riksdagen: svenska folket skulle fritt få bygga ett litet hus på tio kvadratmeter på tomten utan att behöva begära bygglov.
Kommunen skulle inte lägga sig i om man ville bygga en lekstuga eller hundkoja på tomten, tyckte den frihetssträvande fp-regeringen.
–Men nästan alla remissinstanser var emot. Man tilltrodde helt enkelt inte svenska folket att klara av detta ansvar!
– Själv trodde jag stenhårt på idén och vi struntade i remissinstanserna och la fram förslaget, som klubbades av riksdagen 1979 och trädde i kraft 1980.
Svenska folkets reaktion blev helt fantastisk, minns Birgiit Friggebo:
– Jag förstod inte själv att den tillåtna boden blev en allmän signal till öppenhet och frihet från regleringar. Den kom att stå som symbol för tilltron till att folk kunde klara sitt eget byggande.
Hur många friggebodar som byggts i Sverige sedan 1980 vet ingen.
– Det ska man inte veta, det är ju hela idén: det finns inga tillstånd, inga regleringar så det går inte att kolla.
Varför just tio kvadratmeter?
– Hade vi valt en större yta fanns risken att folk skulle bygga garage med vad det kunde innebära av avgaser, störande buller för grannar m m.
Har du själv en friggebod?
– Ja, på landet vid vårt 1700-talshus utanför Katrineholm. Men den fanns där redan när vi köpte stället.
Och namnet friggebod?
– Ingen vet riktigt. Men när tjänstemännen i bostadsdepartementet arbetade med förslaget om den bygglovsbefriade boden lär friggebod ha använts som arbetsnamn.
– Själv såg jag namnet första gången då HSB:s byggföretag Boro gjorde reklam för en bod med just de tillåtna måtten.
Under Birgit Friggebos nio ministerår och 21 aktiva år i politiken har förstås friggeboden avsatt den största högen tidningsklipp.Två andra ofrånkomliga händelser under denna tid skapade sensation på 90-talet och är kanske inte fullt så kul att tala om: När Birgit Friggebo som kultur- och invandrarminister försökte starta allsång med ”We shall overcome”, för att lugna ner ett invandrartätt möte i Rinkeby. Eller när hon på en Nobelfest uppträdde i en galaklänning med hisnande djupt dekolletage.
Birgit Friggebo suckar djupt och säger:
– Det är sanslöst att massmediern aldrig glömmer och att de år ut och år in drar samma historier.
– När det gäller Rinkeby försökte jag bringa litet ordning och reda i ett tumultartat och illa organiserat möte.
– När det gäller min urringade klänning var det kameraperspektivet (uppifrån!) som gjorde att den såg mer urringad ut än den var.
Och nu vill hon hellre prata om bra saker hon uträttat under sitt långa politikerliv:
– Att under tuffa ekonomiska tider mitt under bankkrisen 1992 lyckas få låss 450 milj kr ur statens budget för att bygga ett nytt modernt museum var ingen lätt uppgift, men det lyckades jag med som kulturminister.
– Och i kampen mot monopol och planekonomi var jag med om att starta reklamradion. Jag fick också som kulturminister underteckna avtalet som ledde till reklamfinansierade TV 4.
Under sex år som landshövding i Jönköpings län la Birgit Friggebo ner ett stort jobb på att göra något bra av det eviga landshövdingejobbet – att inviga.
– Som landshövding fungerar man som en sorts smörjmedel. Att inviga något nytt är viktigt och det är också viktigt att det sker på ett trevligt och värdigt sätt.
När Birgit Friggebo erbjöds att sitta kvar ytterligare en period som landshövding tackade hon nej.
– Jag hade jobbat 27 år i det offentligas tjänst så jag tyckte att jag hade bidragit nog. Och så längtade Bo och jag hem till Stockholm där barn och barnbarn finns.
Idag är hon ordförande i Fjärde AP-fonden, Operahögskolan och Utbildningsradion.
– Och så är jag preses i Smålandsakademin, som bildades 1993 för att Astrid Lindgren i alla fall skulle få sitta i någon akademi.
Birgit Friggebo satt i alla de tidigare borgerliga regeringarna i modern tid. Vad tror hon om den nuvarande?
– Den är lysande. Den vet vad den vill, har ett väl utstakat program och är bättre förberedd än de tidigare.

Birgit Friggebo

Bakgrund: Bostadsminister. 1976–82, kulturminister 1991–94, fp-riksdagsledamot 1979–82 och 1985-97, ordförande i riksdagens KU, landshövding i Jönköpings län 1998–2003.
Bor: I lägenhet vid Vasaparken i Stockholm.
Familj: Maken Bo Södersten, sonen Magnus, Bos fyra vuxna barn och fem barnbarn.
Fritidsintressen: Läser mycket, ”förr hade jag gröna fingrar och odlade morötter, gurkor och rödbetor på landet, men nu är vi där så oregelbundet att det inte blir av”.
Aktuell: Fyller 65 år den 25 december.
Gå till toppen