Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Musikmakare bakom psalmer och barnvisor

– Vill man få in något i huvudet blir det roligare med en ramsa och en enkel melodi. Det säger musikpedagogen och kompositören Bertil Hallin som fyller 75 år den 30 december.

Han har skrivit musik till psalmer och barnvisor och suttit som expert i 1969 års psalmkommitté där han deltog i skapandet av den nya svenska psalmboken.
Innan pensioneringen för nio år sedan arbetade han som universitetslektor vid Musikhögskolan i Malmö och han har även undervisat på Lärarhögskolan i Malmö.
– På lärarhögskolan var studenterna lärarmotiverade och där fick jag inspirera dem till att använda sig av musik i undervisningen. På musikhögskolan var det tvärtom. Där brann studenterna mer för musiken än för ”läreriet”.
Bertil Hallin är född och uppvuxen i Malmö. Som sjuåring började han spela piano och när han senare gick på Latinskolan i Malmö tog han sig an ett nytt instrument – orgeln. I början av 50-talet avlade han folkskolelärare-, kantors- och organistexamen i Lund. Därefter arbetade han som skolkantor och musiklärare för att sedan studera vidare på bland annat Musikhögskolorna i Stockholm och Malmö.
Som kompositör har Bertil Hallin tonsatt texter till psalmer och andliga visor av bland annat Anders Frostensson, Olov Hartman och Bo Setterlind.
I mitten av 60-talet tog han kontakt med Britt G Hallqvist efter att ha läst att hon sökte någon som kunde tonsätta hennes texter. Det blev början till ett långt samarbete där de skapade såväl barnvisor som andliga sånger tillsammans. En av hans egna favoriter är visan ”En liten darrig gumma”.
– Det är en rolig visa om en darrig gumma, Britt G. Hallqvist själv, som vill lägga sig ned och dö. Men när våren kommer vaknar hon till liv igen och skrinlägger planerna. Den fick en liten trevlig melodi, men har inte blivit så spridd.
Sin tid som pensionär fyller Bertil Hallin med släktforskning och han fortsätter att komponera.
– Nu har jag vänt på kakan och fått igång samarbete med ett par textförfattare som ska skriva till min musik.
Bertil Hallin
Bor: I Malmö.
Familj: Gift med Lisa Hallberg. Tre barn från ett tidigare äktenskap och fyra barn från hans nuvarande. Nio barnbarn.
Aktuell: Fyller 75 år den 30 december.
Gå till toppen