Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Tommy Sandlin död

Tommy Sandlin var en av svensk hockeys största hockeytränare genom tiderna. Förutom VM-guld var han också med om att vinna sju SM-guld. Han blev 62 år gammal.

En hockeyprofessor som gav sitt liv åt idrotten och bland annat ledde Tre Kronor till ett klassiskt VM-guld. Men också någon som det stormade rejält kring.
Beskedet om Tommy Sandlins bortgång kom under torsdagsförmiddagen. Då hade Sandlin i förra veckan drabbats av hjärtproblem och förts till sjukhus.
Efter ett par dagar kunde han dock skrivas ut och fira julen med familjen, men på morgonen avled han i sömnen.
Tommy Sandlins väg in i sporten började som spelare men när han själv inte räckte till så bytte han karriär och blev hockeytränare istället.
Han var bara 23 år när han tog över Brynäs, då ett stjärnspäckat lag. 1964 var han med och ledde Brynäs till klubbens första SM-guld, det skulle bli totalt fem på nio säsonger innan han lämnade klubben för Modo.
För många blev han känd som mannen bakom det klassiska svenska VM-guldet i Wien 1987.
Tre Kronor hade vunnit VM-guld tidigare men den här gången var alla de bästa lagen med.
Tommy Sandlin själv berättade att han gick ned fem kilo under VM på grund av vad han såg som en stor strapats och han var rädd inför kortegen i Stockholm att ingen skulle dyka upp.
Det kom till slut 20 000 till Kungsträdgården för att hylla Sandlin och spelarna.
Men Tommy Sandlin gick också på en hel del törnar under sin karriär, en av de mest minnesvärda bråken var med dåvarande ordförande i ishockeyförbundet, Rickard Fagerlund.
Duon drog inte alltid jämnt och under VM i Bern 1990 hann Fagerlund kalla Sandlin för "jävla kärring".
– Det blir dispyter mellan två starka personligheter som inte alltid är överens. Men för den skull kan man ju respektera varandra och föra en diskussion som leder framåt, säger Fagerlund till TT.
– Han ledde Tre Kronor till, enligt mitt förmenande, den största framgången hittills. Med all respekt för bland annat årets framgångar, så tycker jag att VM-guldet 1987 är den mest meriterande framgången vi har haft. Sovjet fanns fortfarande, Tjeckoslovakien fanns fortfarande, Kanada hade väldigt bra lag på den tiden.
1993 tog han SM-guld med Brynäs, två år senare var han ytterst nära att göra det igen med det som kom att kallas "sossehockey", hos några med förakt, hos andra med beundran. Tanken var att låta alla få spela.
Slutet på karriären blev blandat. 2000 tog han mot alla odds över som tränare i Leksand, i början av januari fick han lämna klubben och sade då att han gjort sitt som hockeytränare. Det blev ändå två sejourer till, den sista klubben var norska Trondheim som han tvingades lämna i december 2005.
– Han var ju egentligen ingen praktiker. Han var tänkaren, filosofen, professorn som han kallades emellanåt. Han sökte nya vägar hela tiden och det är där han har betytt mest för svensk ishockey, säger Fagerlund.
– Det är väldigt många tränare som har följt Tommys idéer och utveckling. Han har varit en av de största, definitivt. Han har betytt oerhört mycket för svensk ishockey.
Tommy Sandlins närmaste är makan Birgitta, barnen Tomas, Lena, Lotta och fyra barnbarn.
Tränarkarriär: Gävle GIK -69, Brynäs 69-77, Modo 77-83, Tre Kronor 78-80, Björklöven 83-86, Tre Kronor 86-90, Björklöven 90-91, Brynäs 91-96, Brynäs jun 97-98, Mora 98-00, Leksand 2000-01, AIK 02, Trondheim 04-05.
Meriter: VM-guld med Tre Kronor 1987, EM-guld 1987, bragdguld 1987, SM-guld 1970, -71, -72, -76, -77, -79, -93.
Gå till toppen