Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nyckelperson vid två partiledarval

Den 18 augusti 1995 avslöjar Ingvar Carlsson, statsminister och socialdemokratisk partiledare, att han tänker avgå på kongressen i mars följande år.
I diskussionen om efterträdare seglar vice statsminister Mona Sahlin och samordningsminister Jan Nygren snabbt upp som favoriterna. Han kallar till presskonferens för att säga att han inte står till förfogande. Han är ensamstående pappa och har lovat sin son att inte ta jobbet. Hon säger öppet att hon kandiderar – och det verkar som om saken är klar. Vänsterfalangen anklagar partiledningen för att ha gjort upp valet på förhand. Deras favorit Margareta Winberg överväger att kandidera, men drar sig ur.
I början av oktober briserar kontokortsskandalen. Mona Sahlin tar timeout. Valberedningens Sven Hulterström får börja om. Blickarna vänds mot finansminister Göran Persson.
Han säger nej, nej, nej. Och han är inte populär i alla delar av rörelsen. S-kvinnorna försöker övertala socialminister Ingela Thalén, men hon vill inte.
I början av december får Göran Persson den formella frågan från valberedningen. Nej vänds till ja. ”Jag är sugen på uppgiften”, säger han.
Den 15 mars 1996 väljs han till ny partiordförande. Sju dagar senare presenterar han sin regering med bland andra Thomas Östros och Ulrica Messing som nya ministrar.
2007: Socialdemokraterna förlorar riksdagsvalet. På valnatten den 17 september berättar Göran Persson att han avgår. Det är rätt att en ung ny generation socialdemokrater tar över, tycker han.
I slutet av oktober får Lena Hjelm-Wallén i uppdrag att leda valberedningens arbete. Därefter har partimedlemmar och s-föreningar möjlighet att skicka in sina förslag till valberedningen. Det står snabbt klart att gräsrötterna vill ha en ny slags ledare – mer lyssnande och lyhörd än företrädaren Persson – och att denna nya ledare ska vara en kvinna.
EU-kommissionären Margot Wallström är den stora favoriten. Hon nomineras av en handfull partidistrikt. Men hon vill inte. Hon tackade nej i ett pressmeddelande redan i slutet av september. Hon tackar nej igen, när hon träffar valberedningen i december. Nej säger även den forna biståndsministern Carin Jämtin. Mona Sahlin, som är trea på önskelistan från distrikten, vägrar berätta var hon står. Även Ulrica Messing och Pär Nuder håller låg profil.
Ytterligare några namn förekommer i diskussionen. Dit hör Thomas Östros samt Wanja Lundby-Wedin. Dit hör även Thomas Bodström, som hellre vill ägna sig åt familjen. Sven-Erik Österberg, riksdagsledamot och tidigare kommunminister, har blivit jokern i leken. Tänkbar vice partiledare eller partisekreterare.
Gå till toppen