Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vaxholm i Luxemburg

På tisdag, den 9 januari, börjar EG-domstolen desarmera en juridisk blindgångare som slagit ned i Vaxholm. Då hålls muntliga förhandlingar i det explosiva ärendet C-341/05 Laval: striden mellan två svenska fack, Byggnads och Elektrikerförbundet, och det lettiska företaget Laval un Partneri. Konflikten har av LO och den tidigare socialdemokratiska regeringen beskrivits som en dödlig utmaning mot hela den svenska arbetsmarknadsmodellen.

När Svenskt Näringsliv bestämde sig för att bistå Laval svarade dåvarande näringsministern Thomas Östros med att de statliga företagen nog borde lämna organisationen. Arbetslivsminister Hans Karlsson krävde politiska påtryckningar på EG-domstolen. LO, där Karlsson varit avtalssekreterare, har sagt sig vara berett att kräva svenskt utträde ur EU om domstolen fattar ”fel” beslut.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen