Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Historiskt beslut om det nya Kiruna

Kirunas centrum kommer att flyttas till berget Luossavaara vid sjön Luossajärvi, enligt det historiska beslut som kommunfullmäktige fattade i dag.

Kiruna. Beslutet att bygga upp det nya Kiruna i nordvästlig riktning togs efter en lång debatt och följde den politiska majoritetens förslag.


Egentligen skulle avgörandet ha kommit redan den 19 december. Men då mötte förslaget motstånd från både Kirunapartiet och vänstern. Partierna ansåg att det fortfarande fanns frågetecken som måste rätas ut innan den nya fördjupade översiktsplanen kunde antas.


Därmed sköts beslutet om åt vilket håll staden ska växa i framtiden upp till den 8 januari.

Även vid måndagens fullmäktigesammanträde reserverade sig Kirunapartiet. Vänsterpartiet och centerpartiet deltog dock inte i beslutet, enligt ett pressmeddelande.


Frågan om en ny järnvägssträckning blev klar redan i december, då enades fullmäktige om att det bästa alternativet är nordväst om den nuvarande stadskärnan, bakom gruvan Kiirunavaara och över sjöbangården till Luossavaara.


Järnvägen är den fråga som legat högst på dagordningen när det gäller hur nya Kiruna ska se ut. Den nuvarande järnvägen kommer att beröras av sprickbildning på grund av gruvbrytningen inom bara några år.


I det antagna alternativet ingår att järnvägen ska dras i en tunnel genom Luossavaara.

På längre sikt kommer stadshuset, kyrkan, sjukhuset och många andra byggnader i nuvarande centrum att hotas av gruvbrytningen.
Gå till toppen