Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bok får inte heta "Tio små negerpojkar"

En känd titel försvinner från bokhyllan. Agatha Christies ”Tio små negerpojkar” döps om, har Albert Bonniers Förlag beslutat. Det nya namnet blir "Och så var de bara en".

– Det finns ingen anledning att behålla en titel som kan göra folk ledsna, säger marknadschefen Håkan Rudels till Sydsvenskan.
Nytt namn på den klassiska deckaren blir ”Och så var de bara en”. Så heter den ljudbok som nu har kommit ut i ny utgåva på Bonnier Audio.
”Tio små negerpojkar” är världens mest sålda detektivroman. Den tilldrar sig på en ö där tio personer är strandsatta och mördas en efter en. Titeln anspelar på en gammal barnkammarramsa, där till slut bara en av de tio pojkarna blir kvar – och sedan ingen alls.
”Ten little niggers” hette romanen när den gavs ut i England 1939. Året därpå kom den på svenska.
Boken anses vara en av Agatha Christies bästa. Intrigen blev snabbt stilbildande och än idag förekommer få titlar lika ofta i medierna som ”Tio små negerpojkar” – antingen skribenten anspelar på originalet, någon av de många filmversionerna eller själva handlingen. Den senaste svenska pappersutgåvan av ”Tio små negerpojkar” kom 2001 och finns fortfarande i lager. Bonniers har inga planer på att dra tillbaka den.
– Men nästa gång vi ger ut den blir det under ny titel, säger Håkan Rudels.
I USA tog förlaget avstånd från Agatha Christies originaltitel direkt. Redan den första amerikanska utgåvan 1940 kallades ”And then there were none”, en titel som numera används i alla engelskspråkiga länder.
Våren 2004 satte eleverna på Bergagymnasiet i Eslöv upp en pjäs, baserad på Agatha Christies bok. Den fick det politiskt mer korrekta namnet ”10” och namnbytet gavs en enkel förklaring i Sydsvenskan:
Nästan alla de medverkande var tjejer.
Gå till toppen