Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Allt fler svenskar positiva till kameror

Svenskarna är mycket positiva till kameraövervakning på allmän plats för att öka tryggheten och bekämpa den grövre brottsligheten.

OMKRETSEN. Hela 96–97 procent av de tillfrågade är positiva till sådan övervakning, enligt en ny undersökning från Statistiska centralbyrån, SCB.
I undersökningen, som gjorts på uppdrag av Integritetsskyddskommittén, säger sig 77 procent av de svarande acceptera att oskyldiga personers integritet kränks i samband med kameraövervakning och telefonavlyssning – så länge åtgärderna ingår i en brottsutredning.
– Svensken verkar generellt sett vara positiv till metoder som övervakningskameror och buggning. För tio år sedan skulle det ha varit otänkbart med övervakningskameror i tunnelbanan och i taxi. I dag är det ett faktum, säger, Alice Åström (v), ledamot i Integritetsskyddskommittén till tidningen Riksdag och departement, som publicerat SCB:s undersökning.
Enligt Alice Åström är toleransen för teknisk övervakning en fråga om tillvänjning. Hon efterlyser en djupare debatt om konflikten mellan skydd och integritet.
SCB gjorde sin undersökning under hösten 2006. Av tillfrågade 1800 personer i åldern 18-79 år svarade 1015 stycken på utredarnas frågor.
Gå till toppen