Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Filmbevis löser ungdomsbrott

Han lutar sig framåt, skärper blicken genom att kisa lite och stirrar sedan intensivt in i datorskärmen. Fyrtiotvå kameror registrerar i samma ögonblick – ”live” och ur många vinklar – vad som händer ute på skolorna.

KÄVLINGE. – Vi har satt upp kamerorna för att kunna hålla bättre koll på buset. Jag tycker det går rätt bra, säger Kävlinge kommuns beredskapssamordnare Thomas Håkansson och lutar sig tillbaka i stolen.
I skärmens fyrkantsmönster av rörliga bilder syns unga människor röra sig fram och tillbaka – till synes omedvetna om ”storebrors” vakande öga. Vissa bilder är folktomma och ger intryck av att vara stillbilder.
Men kamerorna på platsen registrerar varje rörelse. Det råkar bara vara så att inget händer – just där, just då. Miljöerna är välbekanta – Olympiaskolan, Tolvåkersskolan, biblioteket, förskolorna.
Det är hemmaplan – ändå ser det ut som i tv-programmet ”Efterlyst”.
– De flesta är lyckligt ovetande om att de är iakttagna. Å andra sidan har vi bara mött positiva reaktioner på kameraövervakningen. Och bilderna har redan bidragit till att klara upp brott, säger Thomas Håkansson.
Det har rört sig om den vanligaste ungdomsbrottsligheten – stölder, skadegörelse, enstaka våldsamheter. Han berättar om tre fall i olika stadier av rättslig behandling.
– I ett mål blev det dom utan att bilderna behövde användas. Men de fanns där – i bakgrunden. I ett annat fall bidrog kameramaterialet starkt till att identifiera gärningsmännen. Och i en pågående utredning vet jag att polisen fick ett direkt erkännande.
Stefan Svensson, polisinspektör hos Kävlingepolisen, bekräftar incidenten:
– Det rör sig om en mopedstöld med fyra grabbar inblandade. Jag visade den huvudmisstänkte bilderna från övervakningskamerorna och frågade: ”Är inte det där du?”
Svaret blev en lång suck – och sedan: ”Jo, det är det”.
– Klappat och klart. Nästa kille erkände direkt när han fick klart för sig vad som hänt med hans kompis. Utan kamerabilderna hade vi fått stora svårigheter att reda ut det här. Åtminstone hade det inte alls gått så snabbt, säger Stefan Svensson.
De 42 övervakningskamerorna i Kävlinge har satts upp under de senaste 18 månaderna och kostat cirka 100000 kronor per bevakningsobjekt. De är igång dygnet runt med inspelning mellan klockan 18 och 06 på vardagar och fulltid i helgerna. Bilderna ses, som mest, av bevakaren, skolans ansvarige – vanligen rektor – och polisen.
Ordningsmakten ser bäst – här finns den skarpaste analysutrustningen. Materialet sparas en månad, längre tid endast om det ingår i en pågående brottsutredning.
Hittills finns ingen tillförlitlig statistik över det ekonomiska utfallet. Frågan är för tidigt väckt. I reda pengar syns dock ingen skillnad när det gäller kostnaderna för skadegörelse på kommunal egendom. Dessa ligger kvar år från år strax under en halv miljon kronor.
Men det finns fler sätt att mäta effekten av övervakningen.
– Mitt bestämda intryck är att kamerorna har fått buset att lugna sig betydligt. Och bara en kamera har blivit ”sabbad”. Den händelsen har vi på bild – eftersom varje kamera ses av flera andra, säger Thomas Håkansson.
Gå till toppen