Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Grundaren: Senaste tiden har vi fått tiotals nya medlemmar varje dag.

– Jag hade en rad svåra år i Stockholm. När jag kom tillbaka till Skåne upptäckte jag att alla mina kompisar var borta. Då insåg jag att många nog var i samma läge som jag.

Det var beteendevetaren Christian Altenius som fick idén till Citypolarna. När han kom i kontakt med datakunniga Johan Bäckström blev funderingarna möjliga att förverkliga.
– Gensvaret visar tydligt hur rätt jag hade. Den senaste tiden har vi fått tiotals nya medlemmar varje dag. Utan internet hade något sådant här inte varit möjligt, säger Christian Altenius.
I dag finns det närmare tusen medlemmar jämnt fördelade i Stockholm, Göteborg och Malmö. Målet är att medlemmar ska komma till även från många andra städer. Men det är i storstadsområdena som singellivet är vanligast och ensamhushållen dominerar.
Från början hette sajten Singelpolarna. Men nyligen byttes namnet.
– Vi vill betona att alla är välkomna, både singlar och par. Det här är ett nätverk för alla som gillar att göra saker med andra människor, säger Christian Altenius.
Och det handlar inte bara om nöjen och trivsamheter. Via olika forum på sajten kan den som vill be om råd och hjälp från andra medlemmar med allt från bank- och försäkringsfrågor till praktiska uppgifter. En slags livs levande Wikipedia.
– Jag slängde ut frågan om någon hade en bil med dragkrok som jag kunde låna. Efter någon dag var min soffa flyttad och jag hade fått en ny kontakt på stan. Sånt är nästan ovärderligt, säger Johan Bäckström.
Tillsammans har de båda kompisarna lagt ner hundratals obetalda arbetstimmar på sajten. Medlemskapet är gratis och de är bergfast övertygade om att det ska se så ut även i fortsättningen.
– Vi har inte för ett ögonblick tänkt på pengar när vi drog igång det här, säger Christian Altenius.
Men det stora intresset för sajten har väckt tankar om reklamfinansiering och att de båda åtminstone delvis ska kunna försörja sig på arbetet med Singelpolarna.

Citypolarna en annorlunda klubb

Dejting via internet är en verksamhet som varje år omsätter hundratals miljoner kronor i Sverige. Det vimlar av dejtingsajter på internet som drivs med vinstintresse.
Mer eller mindre ideellt fungerande nätverk är mindre vanligt, men de existerar också.
Det nationella nätverket Singelporten bildades 2003 där bland annat Malmöföreningen Vänskaparna är med. I nätverket ingår också singelföreningar i bland annat Helsingborg, Hässleholm och Kristianstad.
Singelklubben New friends med över 2000 medlemmar i landet har funnits sedan 1989. Där bekostar medlemsavgiften ett kansli som drivs på heltid av föreningens grundare.
Gemensamt för de mer ideellt arbetande föreningarna är att deras verksamhet inte utgår från dejting utan från aktiviteter som ger nya vänner med gemensamma resor, kafékvällar, promenader och biokvällar.
Skillnaden mot Citypolarna är att det i dessa föreningar finns krav på att medlemmarna ska vara ensamstående. Medelåldern i föreningarna är också högre än i Citypolarna.
Gå till toppen