Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klart för kameror i Svedala

De första övervakningskamerorna på Svedalas skolor kan monteras i år sedan kommunen nu har fått tillstånd av länsstyrelsen.

SVEDALA. Åtta kameror kan sättas upp på Kyrkskolan vid Malmövägen i Svedala. Senare kan kommunen också få tillstånd för att övervaka andra skolor, bland dem Centralskolan i Svedala.
Tillståndet att övervaka skolan gäller på kvällen och natten på vardagar från klockan 19.00 till klockan 07.00, och hela dygnet under helger och lovdagar.
Övervakningen får göras av Kyrkskolans fasader och delar av skolbyggnadernas gård.
Kamerorna monteras för att om möjligt stoppa skadegörelse, som hittills har kostat Svedala kommun cirka en halv miljon kronor.
Enbart vid Kyrkskolan har krossade fönster och dörrar och annan åverkan kostat 324160 kronor från 2003 till 2006.
Övervakningskameror som metod att stävja brottsligheten har föreslagits av bland andra förre tekniske chefen Stefan Gustafsson, men också av moderaterna.
– Kameror kan hjälpa till att minska skadegörelser, eftersom kameror är brottsförebyggande. Vi har ju inga poliser längre, och när vi slår larm tar de ju ändå två dagar på sig för att komma. Poliserna är i varje fall aldrig här på patrull i Svedala, säger kommunalrådet Gunilla Nordgren (m).
Kommunen avsatte i budgeten förra året cirka 700000 kronor för säkerhetsarbete och brottsförebyggande åtgärder.
–Återbetalningstiden för kamerorna är kort. Men till kostnaden kommer också den mänskliga delen i form av allt besvär för skolorna och till det barnens reaktioner, säger Gunilla Nordgren.
Övervakning med kameror finns redan på andra platser i kommunen, bland dem vid Sturups flygplats och utmed väg 108.
– Vi går mot ett allt mer övervakat samhälle, men det är tyvärr nödvändigt för att vi ska kunna skydda oss och stävja brott, säger Bengt Ericsson, kommundirektör i Svedala.
Gå till toppen