Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Konsten att kasta en julgran

Tjugondedag Knut ska granen kastas ut. Bara i Malmö är det cirka 70 000 granar som i dagarna hivas ut från balkonger, körs iväg till tippen eller dumpas på annat vis. Ditt sätt att fimpa granen kan ge allt från ett års fängelse till ett tack från hemlösa.

MALMÖ. Säg att varannan familj i Malmö har haft en julgran hemma. Och antag att de kasserade granar som Malmöborna nu kastar ut skulle läggas på marken i en lång, lång rad. Då skulle de barrande julgranarna täcka en sträcka av 140 kilometer, eller hela vägen från Malmö till Halmstad.
Men nu är det ingen bra idé att slänga ut granen på E 6:an. Förutom att det är trafikfarligt är det också brottsligt att dumpa sin gran på en plats där den skräpar ner. Gransyndaren kan i värsta fall dömas för nedskräpning till böter eller upp till ett års fängelse.
– Vi varken vill eller rekommenderar folk att slänga ut sina granar från balkongerna eller lägga julgranarna ute på någon gräsmatta. Men tyvärr händer det emellanåt. Jag har sett ett par granar som ligger här på området när jag cyklar omkring, säger Jonas Stjärnmyr, som är kundvärd hos kommunens bostadsbolag MKB i kvarteret Dammfri.
Det finns en rad alternativ för dig som vill bli av med julgranen i helgen. Den allra sämsta metoden är att slänga granen i sopnedkastet.
– Det är verkligen ingen god idé. Granen sätter igen sopnedkastet, och sedan stinker det sopor i hela trappuppgången, säger MKB:s kundvärd Jonas Stjärnmyr.
Ur miljösynpunkt är det allra bästa att klippa ner granen i bitar och lägga den på komposten eller i sopkärlet för trädgårdsavfall. Annars kan du köra ut granen till någon av återvinningscentralerna i Bunkeflo eller Sjölunda.
– Där ska granen läggas i containern för trädgårdsavfall. Det är naturligtvis bra om större granar är avsågade på mitten, säger Bo Bodenäs, chef för Sysavs återvinningscentraler.
För Malmös villaägare finns också alternativet att ringa VA-verkets kundtjänst, och beställa hämtning av granen för 65 kronor. Där får du ett ordernummer, som du ska märka granen med när du sätter ut den vid soptunnan. Avgiften betalas via räkningen för sophämtning. Varje år är det bara något dussintal Malmöbor som utnyttjar den här tjänsten. Och de som bor i lägenhet kan inte få sin gran hämtad av kommunen.
– I flerfamiljshus är det fastighetsägaren som sköter sophanteringen. Det är bara våra abonnenter som vi kan ha ett avtalsförhållande till, säger Monica Erlandsson, chef på VA-verkets avfallsenhet.
I Bunkeflo och delar av Limhamn har Lions en graninsamling söndag förmiddag den 14 januari. Hur det går till står på de 3000 färgglada lappar som Lions har delat ut i området.
– Det är mycket märkligt att vi inte får in fler granar. Folk som själva tar granen i bilen räknar inte med vad det kostar att köra granen en mil till tippen och tillbaka, och att de sedan får en skitig bil med en massa barr i, säger Claes-Göran Rundqvist, president i Lions Club på Limhamn.
I många bostadsområden ställer fastighetsägaren ut en container, där granarna kan kastas ihop med andra grovosopor.
Däremot är det olämpligt, men inte direkt förbjudet, att klippa ner granen i bitar och slänga den bland det vanliga hushållsavfallet. Risken är stor att grannarna blir sura om soptunnan är överfull av granris.
– Dels är det inte bra av utrymmesskäl. Sedan hör granen inte hemma bland hushållssoporna, den ska ju sorteras som allting annat, säger Bo Bodenäs på Sysav.
Gå till toppen