Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt sätt att träffas

– Jag hade aptråkigt innan jag hittade det här. Nu vet jag knappt hur jag ska hinna med allt som händer, säger Josephine Larsson.

Hon är medlem i Citypolarna.se. En snabbväxande sajt med rötter i Malmö för den som vill få nya vänner och kompisar.
– Allt måste ju inte handla om att till varje pris hitta en partner. Att få nya vänner och ett starkt socialt nätverk kan vara minst lika viktigt, fortsätter Josephine Larsson.
Vi sitter på kafé Mocca i centrala Malmö. Det är tisdag och fikaträff för några av Citypolarna. Så gott som varje kväll händer det saker där startpunkten är ett förslag på sajtens forum.
Någon medlem väcker intresset för en utflykt, en biokväll, en brädspelsafton, en konsert eller kanske bara en helt vanlig fika. Den som vill och kan dyker upp. Ibland infinner sig bara några få, andra gånger kan gruppen växa till tio till femton personer eller fler.
Sajten drogs igång i Malmö i slutet av februari förra året. Kunskapen om att nätverket finns har spridits från mun till mun.
Och ofta finns det likartade motiv bland medlemmarna till att ha sökt sig till sajten:
De har fått nytt jobb och hamnat nya i stan utan några direkta kontakter.
Ett förhållande spricker och på vägen har den tidigare vänkretsen närmast försvunnit.
Umgänget med gamla kompisar börjar gå på tomgång och det är svårt att komma vidare med sig själv.
– Och krogen är ingen bra miljö vare sig för att ragga eller för att få nya kompisar. Det är för ytligt, spänt och präglas för mycket av alkohol, säger Lars Jönsson.
Han berättar att han i perioder under senare år känt sig lite nertryckt i skorna och att citypolarna väckt liv i honom på nytt och hjälpt honom att få tillbaka självkänslan.
– Det finns en öppen och nyfiken atmosfär. Inga känner varandra från början men alla är medlemmar därför att de är intresserade av att lära känna nya människor, säger han.
Fikakompisarnas erfarenheter av dejting i allmänhet och nätdejting i synnerhet är inte särskilt goda. Där ställs mycket på sin spets och risken är stor för pinsamheter och misslyckanden.
– Här hos oss handlar det däremot om verkligt liv redan från början. Det är skönt att slippa en skenvärld av konstlade datakontakter, säger Sanna Agnäs.
Hon ser en stor vinst i att alla kan delta i aktiviteterna utan att ha några krav på sig.
– Det ger till exempel utrymme för den som är blyg, säger Sanna Agnäs.
Myskänsla är ett återkommande uttryck för medlemmarnas syn på atmosfären i nätverket. Lågmält och vänligt.
Fikagänget är liksom de flesta medlemmarna över 25 år men under 40 år. Medan många singelklubbar domineras av kvinnor är fördelningen på ”citypolarna” nästan jämn mellan könen.
– Vi är i en ålder där man lätt känner sig utanför på en arbetsplats där folk har familjer och småbarn. När pluggandet är över blir det lätt lite tomt och enahanda om man inte har en partner, säger Josephine Larsson.
Liksom de övriga i gruppen betonar hon vikten av den öppenhet som finns på sajten. Alla kan läsa de inlägg som görs. Ingen stängs ute och ingen kan inleda privat korrespondens med någon eller några enskilda medlemmar.
Det innebär att ingen riskerar att känna sig sårad av att bli utestängd.
Sedan starten har en medlem stängts av. En kille som introducerade sig själv med högsta betyg ”i konsten att hångla”.
– Han hade missuppfattat vad vi sysslar med. Vi är mer som en gammaldags förening. Men där finns det ju också folk som hittar partner, säger Lars Jönsson.
Gå till toppen