Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Övervakningen har minskat skadegörelsen

Övervakningskameror på skolor och förskolor i nio små kommuner i sydvästra Skåne har fått avsedd effekt på ungdomsbrottsligheten. I Staffans-torp har man sparat en miljon och i Kävlinge har man lyckats lösa brott.

OMKRETSEN. Störst erfarenhet av kameraövervakning i kranskommunerna har Staffanstorp, där metoden varit i bruk ett antal år.
– Vi sparar en miljon om året i minskad skadegörelse på kommunal egendom sedan kamerorna kom upp, säger kommunens säkerhetschef Mikael Marklund.
På de platser i centralorten Staffanstorp som kameraövervakas har brottsligheten nästan upphört helt. Statistiken över den totala ungdomsbrottsligheten i kommunen är mer tvetydig.
Mikael Marklund säger:
– Kanske har kamerorna pressat iväg brottsligheten till andra platser. Men de har då redan hunnit köpa oss tid till att påverka ungdomarnas attityder. Vi arbetar på många plan.
Enstaka minderåriga – och därmed inte straffmyndiga – har vid ett fåtal tillfällen skickats fram för ”provfotografering” av äldre och mer förslagna kamrater.
Annars har det varit lugnt framför kamerorna på senare tid. I ett par sammanhang har dock bilder från övervakningsutrustningen bidragit till att både fria och fälla i utredningar av våldsbrott mellan ungdomar.
– Polisen har kunnat identifiera både vem som slog först och vem som sedan blev oskyldigt utpekad för att ha börjat bråka. Bilderna gav facit. Det var inte mycket att diskutera, säger Mikael Marklund.
I Lomma kommun har de ansvariga hittills valt att avstå från kameraövervakning på skolorna. Men när rapporterna nu strömmar in om framgångsrik bildhantering i angränsande kommuner ökar trycket.
– Det är uppenbart att kameror både skulle ha en dämpande effekt och underlätta brottsutredandet. Men jag har full förståelse för avvägningen mellan övervakning och respekt för den personliga integriteten. Jag kan väl säga att vi i alla fall inte motarbetar tankarna på kameraövervakning, säger Michael Rydberg, stationsbefäl hos Lommapolisen.

Skolorna där det finns kameror i din kommun

Redovisningen gäller skolor och förskolor.
BURLÖV
Kameraövervakning saknas.
STAFFANSTORP
Annero, förskola
och skola 3 kameror
Bråhögsskolan 2 kameror
Centralskolan 3 kameror
Hagalidsskolan 3 kameror
Hjärups skola 2 kameror
Mellanvångsskolan 10–15 kameror
Hjärupslundsskolan, Hjärup 15–20 kameror
ESLÖV
Norrevångskolan 4 kameror
Ekenässkolan 5 kameror
HÖÖR
Kameraövervakning saknas.
KÄVLINGE
Olympiaskolan 8 kameror
Tolvåkersskolan, Löddeköpinge 18 kameror
Tolvåkers förskola, Löddeköpinge 8 kameror
Korsbacka förskola 8 kameror
Annelundsskolan 8 kameror
LOMMA
Kameraövervakning saknas.
TRELLEBORG
Bastionskolan 3 kameror
Köpingeskolan 4 kameror
VELLINGE
Sandeplansskolan, Höllviken 4 kameror
På gång att sätta upp kameror 2007
SVEDALA
Kyrkskolan
Tillstånd för montering av 8 kameror under 2007.
Gå till toppen