Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

MKB tar betalt för gratis tv-kanal

MKB tar betalt för tv-kanal trots att den erbjuds gratis av ägaren Viasat. Nu hotar Viasat att helt plocka bort sina övriga kanaler – bland annat TV3, TV8 och Viasat Sport – ur MKB:s kabel-tv-nät.

MALMÖ. Utpressning, menar MKB.
På onsdagen trädde MKB:s kritiserade kabel-tv-avtal i kraft. Avtalet innebär att det kommunala bostadsbolagets hyresgäster måste hyra en digitalbox – kallad Allemansboxen – för att kunna titta på bland annat TV3, Kanal 5, TV8 och TV6. Kostnaden för boxen ligger på 115 kronor i månaden plus 395 kronor i anslutningsavgift.
Men Viasat – som äger bland annat TV3, TV6, TV8 och Viasat Sport – menar att TV6 borde vara gratis för MKB:s hyresgäster.
– TV6 är helt fri och gratis för både MKB och slutkonsumenten, säger Karin Zingmark, Viasats presschef.
Företaget har haft många och långa samtal med Canal Digital (leverantören) som i sin tur diskuterat med MKB.
– Det har uppenbarligen inte lyckats eftersom avtalet nu trätt i kraft, säger Karin Zingmark.
Har ni andra påtryckningsmetoder än samtal?
– Ja. Den sista lösningen är att vi plockar bort alla våra kanaler och inte distribuerar dem i MKB:snät. Men vi hoppas inte att det ska gå så långt, säger hon.
När nu MKB tar betalt för TV6 ser Viasat inte något annat alternativ än att bostadsbolaget tjänar pengar på det.
– Det låter absolut som det. Det kostar i alla fall inte MKB något att ge kanalen till sina kunder, säger Karin Zingmark.
Men MKB hävdar att förändringen av kanalutbudet följer det avtal som finns med Hyresgästföreningen.
Om Viasats hot att plocka bort alla sina kanaler – bland annat TV3 – säger Kent Bengtsson, ansvarig för kabel-tv hos MKB:
– Det vore väldigt korkat. Men det är klart, vi äger inte kanalerna. Vi har haft en ordentlig informationskampanj. Det är dålig stil att komma och ha synpunkter nu när det väl ska genomföras. Det låter som utpressning, höll jag på att säga.
Enligt Kent Bengtsson har MKB fått besked om att TV6 ska vara gratis fram till den 31 december 2007.
– Så kortsiktigt avtal vill vi inte ha, säger han.
– Det stämmer inte att kanalen bara skulle vara gratis till årsskiftet, säger Viasats Karin Zingmark.
Gå till toppen