Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

60 får gå när Pågen stänger bageri

Bagerikoncernen Pågen drar åt svångremmen ytterligare. När tre bagerier ska bli två ryker bageriet i Lockarp och 60 personer förlorar jobbet.

MALMÖ. Pågen har sedan millennieskiftet ökat produktiviteten med 40 procent. Stora pengar har satsats på ny och effektiv teknik.
Men när prispressen i handeln bara ökar samtidigt som råvarupriserna dragit iväg rejält – årets skörd som regnade bort har gett 25 till 30 procents högre mjölpriser – räcker det inte.
– Vi har aldrig bakat så mycket som nu, vi har 35 procent av marknaden. Vi gör rätt saker men vi måste få rätt nivå på lön-samheten också. Det är en ständig jakt på kostnaderna, säger Mats Hallkvist, vd för Pågen.
Nu ska brödbakningen koncentreras till bagerierna i Göteborg och på Lantmannagatan i Malmö medan bageriet i Lockarp får bomma igen.
– Bageriet i Malmö är väldigt effektivt, det är inte Lockarp. Samtidigt finns det utrymme i Göteborg och Malmö så vi lyfter över volymerna dit, säger Mats Hallkvist.
Med start i september koncentreras all tillverkning av kaffebröd till Göteborg medan all tillverkning av grovbröd samlas i Malmö.
Samtidigt börjar avvecklingen av bageriet i Lockarp som väntas ta 12 till 18 månader.
Sextio personer beräknas få sluta i september i år. De två fackklubbarna i Malmö har kommit överens om att en gemensam turordningslista ska gälla för bagerierna i Malmö och Lockarp. MBL-förhandlingar inleds snart.
Effektiviseringarna inom Pågen har tidigare stött på patrull bland personalen – först bland säljarna 2004 på grund av lägre provisionslöner och sedan bland bageriarbetarna 2005 på grund av försämrade arbetsvillkor.
– Det är djupt beklagligt när en förändring drabbar enskilda medarbetare, men vi har förståelse för att företaget behöver genomföra dessa förändringar för att trygga den framtida verksamheten, säger Stefan Jönsson, ordförande i Livsklubben vid ett av bagerierna i Malmö, nu.
Koncernen gör även förändringar på ledningsnivå och i styrelsen.
Nuvarande vd Mats Hallkvist blir koncernchef och vd för moderbolaget Pågengruppen AB. Ny vd i Pågen AB blir istället Peter Bruun som varit vice vd sedan 2003.
Finn Påhlsson, fjärde generationen Påhlsson i företaget och nuvarande koncernchef, blir styrelseordförande. Styrelsen utökas också med styrelseproffset Caroline Sundewall.

Pågen bakar 35 procent av allt matbröd i Sverige

Pågengruppen är Sveriges största bagerikoncern med runt 1 450 anställda.
35 procent av allt mjukt matbröd som säljs i Sverige bakas av Pågen.
Efter ett par år med stora förluster går koncernen åter med god vinst sedan tre år tillbaka.
För senaste bokslutsåret (2005/2006) var omsättningen 2,3 miljarder kronor och vinsten före skatt 175 miljoner kronor.
Gå till toppen