Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fåfängan ger fler ansiktsskador

Om Calle Söderberg spelat med ett heltäckande galler för ansiktet i matchen mot Mora hade han med all sannolikhet sluppit sin svåra ögonskada.

– 90 procent av alla ansiktsskador inom ishockeyn skulle försvinna om samtliga spelare använde heltäckande galler, säger Lars-Inge Svensson på Folksam, bolaget som försäkrar alla ishockeyspelare.

MALMÖ. – Jag måste säga att jag är förvånad över att seniorspelarna inte använder galler.
Tibor Gregor på Svenska ishockeyförbundet bekräftar för Sydsvenskan att det inte är aktuellt att införa en gallerregel trots att försäkringsbolagets statistik är välkänd på förbundet:
– Jag tror inte att ett sådant förbud skulle gå att genomföra. Spelarna vill inte ha galler för ansiktet. De är för fåfänga och vill tänka på sitt marknadsvärde.
Folksam ser helst att alla hockeyspelare använder ett heltäckande ansiktsskydd. När visirtvånget genomfördes på 80-talet minskade antalet ögonskador markant och ett gallertvång skulle få samma effekt nu.
Det finns tre klara fakta när det gäller ansiktsskadorna.
* 90 procent skulle försvinna om spelarna var bättre skyddade.
* 70 procent av dagens ansiktsskador orsakas av en motspelares klubba.
* Bara ett fåtal av alla skador är avsiktliga, drygt 95 procent handlar om rena olycksfall.
– Tyvärr är det så att de seniorspelare som använder galler inom hockeykretsar betraktas som fegisar, trots att de är smartare och modigare än alla andra, säger Lars-Inge Svensson.
– Man brukar säga att gallret är i vägen. Men vi har en misstanke om att den underliggande attityden är att bara ”fegisar” använder galler, fortsätter Svensson. Uttryck som ”gallerfjantar” är vanliga i dagens Hockey-Sverige, med ett viktigt undantag: damhockeyn. Där är ansiktsskydd obligatoriskt på alla nivåer, vilket också har lett till att tandskadorna är så fåtaliga att de knappt kan minska ytterligare.
I dag måste alla spelare upp till 18 års ålder spela med galler för ansiktet. Sedan får spelaren välja mellan ett inre tandskydd (som skyddar tänderna i överkäken) och galler. 99 procent väljer ett inre tandskydd.
– Ett förbud att spela utan galler har säkert diskuterats, men jag tror inte att vi kan genomföra det. Då skulle till exempel spelarna använda galler hemma i Sverige och sedan slänga det internationellt. Det skulle ge omställningsproblem, tror Gregor.
Lars-Inge Svensson ser inte omställningen som det stora problemet utan menar att alla svenska spelare är vana att använda galler och vet inte något annat innan de fyller 18 år. Svensson pekar istället på hockeyförbundets rädsla för ytterligare våld.
– De argument jag har fått mot ett obligatorium för ansiktsgaller bygger på att det skulle ge en våldsammare ishockey. Enligt förbundet blir det mer höga klubbor och orenare närkamper om spelarna är bättre skyddade.
Malmöspelaren Juha Riihijärvi bekräftar den uppgiften:
– När juniorerna, som är vana att spela med galler, kommer till seniorhockeyn viftar de ofta väldigt ovarsamt och högt med sina klubbor.
Tibor Gregor på förbundet tycker att det också handlar om en ledarfråga. Enligt Gregor använder inte spelarna utrustningen på rätt sätt och att många spelare har visiret för högt upp för att det ska fungera perfekt.
– Det ska inte se ut som en kepsskärm utan täcka ned mot näsan. Men vi känner till alla de här problemen. Det är väl därför som försäkringsbolaget höjer sina premier varje år.
Gå till toppen