Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ett ständigt vakande öga på Lunds hojar

”Tuff men rättvis och förstående.” Så beskriver de som arbetar på Lundahoj sin chef Tommy Olsson. När han själv var arbetslös för elva år sedan blev han erbjuden att vakta cyklar vid stationen ett halvår. Nu är han en stolt arbetsledare.

Resan har varit lång från en uppväxt på Rosengård i Malmö via Linero i Lund till en villa i Kävlinge. Långt är det också från beredskapsjobb till en anställning som arbetsledare.
– Jag hade jobbat med lite av varje när jag satsade på en 104 veckors utbildning till maskinreparatör. När jag var klar fanns det inga jobb. Inte tyckte jag det lät särdeles roligt när arbetsförmedlingen erbjöd jobb med att vakta cyklar vid stationen. Då hade vi en liten bod och skulle hålla koll på cyklarna.
Detta blev starten till Lundahoj, som Tommy Olsson utvecklat till något mycket större.
– Inte bara jag. Initiativtagare var polisen Magnus Rosén. Utan honom hade inte Lundahoj funnits. Men visst har det blivit mitt skötebarn. Jag har ständigt nya idéer om vad jag vill göra. Skulle jag komma till en punkt då jag inte längre känner att verksamheten kan utvecklas så är det dags att lägga av.
Det lär dröja för nu är Lundahoj inne i en rejäl utvecklingsfas till cykelresecentrum.
– Jo, det finns en hel del på gång under 2007. Jag kommer just från ett möte, säger Tommy Olsson och berättar inte mer.
Däremot visar han sina senaste idéer. Nu erbjuds luft, vatten och skoputs på Lundahoj.
– Luft har vi haft länge till cykeldäcken. De som kommer cyklande kan ju behöva dricka och de som cyklat på smutsiga cykelvägar kan behöva putsa finskorna innan de stiger på tåget.
Lundahoj är ett arbetsmarknadsprojekt som sorterar under socialförvaltningens avdelning för arbete och integration. Projektet har nära samarbete med den tekniska förvaltningen och blivit något av ett flaggskepp i cykelkommunen Lund. En tredje part är arbetsförmedlingen.
Under de elva åren har över 500 personer passerat i olika former av arbetsmarknadsåtgärder.
– Det har varit en brokig skara. En del är välutbildade men för gamla för att få ett nytt jobb, andra har svårt att hitta arbete i Sverige innan de lärt sig språket och en del har strulat och behövt hjälp att hitta rätt, säger Tommy Olsson.
Att han har ett stort hjärta är omvittnat liksom att han tar väl hand om dem som hamnar under hans vingar på Lundahoj.
– Det roligaste med jobbet är att träffa alla dessa människor, lära känna dem och uppleva hur de lyfter. Tommy Olsson förklarar att han inte letar efter felen utan efter det positiva som finns också hos den struligaste.
Han har en känsla för vad för arbete eller utbildning som skulle passa och bidrar aktivt till att hjälpa till med ansökningar. En speciell jobbsökarhörna har inrättas på Lundahoj.
– Jag är glad och lite stolt också när den struligaste har fått ett bra jobb. Jag har ett roligt jobb som får uppleva att det går bra för människor. Fint känns det också att se glädjen hos den som får tillbaka sin stulna cykel, säger Tommy Olsson.
Lundahoj har blivit ett lyft för många. För dig också?
– Ja visst, jag har ju lärt mig mycket och fått gå utbildningar.
Från boden flyttade Lundahoj in i cykelgaraget vid stationen. Vaktar och håller ordning på cyklar vid stationen gör man fortfarande liksom man har koll på de cyklar som parkeras i garaget av alla tåg- och busspendlare.
Med åren har det blivit fler och fler tjänster, bland annat cykelrådgivning.
– Lundaborna har fina cyklar, men dåliga lås. Att skaffa godkända lås är något vi försöker lära ut liksom vi kan ge råd om cykellampor och hjälmar, säger arbetsledaren när vi avbryts av en dam som vill köpa ett cykellås.
– Vi säljer ingenting och vi reparerar inte cyklar. Vi får och ska inte konkurrera med cykelhandlarna, säger Tommy Olsson och svarar diplomatiskt på frågan om inte verksamheten kunde utvidgas.
– Vi får nöja oss med att vara hyggliga. Det är klart vi hjälper till att sätta på en kedja till den som inte kan själv och vi har lite enkla verktyg att låna ut. Men reparerar gör vi inte.
Inte mer än de egna cyklarna. Hos Lundahoj finns nu 50 lånecyklar, 20 reparerade cyklar som hyrs ut till gäststudenter och 500 tjänstecyklar på de kommunala förvaltningarna.
Under de elva år som Lundahoj funnits har verksamheten visat på ett bra resultat. Cykelstölderna har halverats vid stationen. I enkätundersökningar har Lundahoj fått högt betyg för sitt bemötande av kunderna.
Lunds kommun arbetar aktivt för att fler ska cykla och har ett flertal kampanjer. I det arbetet deltar också Lundahoj.
– Vi är med överallt för att propagera för cykling men också för att lära ut säkerhet och cykelvett. Jag är med på skolorna när eleverna får träna i trafikmärkes- och teknikbana.
Är du en cykelfantast?
– Nej, men jag cyklar Ringsjön runt varje år och jag har en väldigt fin cykel. Den behöver inget lås för den får aldrig stå ute. Jag provade på att cykla mellan Lund och Kävlinge, men det blir inte så ofta nu. Jag cyklar till stationen på min frus cykel och tar tåget och ibland blir det bilen.
Däremot kan Tommy Olsson kanske kallas ishockeyfantast. Laget i hjärtat är Malmö Redhawks.
– Där har jag mitt andra arbete, men det är ideellt. Jag är säkerhetsansvarig vid hemmamatcher och följer också ofta med till bortamatcherna.
Gå till toppen