Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Tivolidröm blev djurpark

Djur och karuseller är en stor del av Barbro Häggs liv. Hon är uppvuxen med två apor och har arbetat i 45 år i tivolibranschen. Nu driver hon Ölands djur- och naturpark. Den 21 januari fyller hon 60 år.

– Jag hade en otrolig tur som överlevde. Jag och en vän bodde 40 meter från stranden i en bungalow. I dörren säger han att det kommer vatten och först kom det en brun sörja över strandkanten mot gräsmattan. Jag fick bara en tanke att vi måste härifrån.
– Inom någon minut sprängde vattnet fönstren och jag for runt som inne i en tvättmaskin och åkte av trycket rakt igenom en glasruta in på toaletten. Jag lyckades hitta en luftficka i ett hörn.
Efter att vattnet gått tillbaka lyckades de ta sig ut ur det som var kvar av bungalowen. När den andra, mycket större vågen kom befann de sig på ett tak men fick ändå hålla i sig i trädkronorna för att inte svepas iväg.
På väg mot säkrare mark hjälpte de en pojke att hitta rätt till sina föräldrar.
– Jag har funderat på vad som hände med pojken. Nu, när jag var nere där vi bodde, såg jag att det fanns en man i en ny bungalow jämte den plats vi bott på. Jag gick fram till honom och det visade sig att det var hans son som vi räddat.
Mannen var från Holland och hela familjen hade klarat sig bra. Men hustrun i familjen har fått psykiska problem och vill inte åka till Thailand igen.
– Det var skönt att få veta att pojken klarade sig.
Sviterna efter katastrofen sitter kvar i kroppen. Barbro Hägg slet av hälsenan och ledband på högerfoten och fick sys med 96 stygn på vänstersidan. Hon har fortfarande ont när hon går och i veckan genomförde hon en operation i högerfoten. Så firandet av 60-årsdagen den 21 januari är uppskjutet.
Barbro Hägg är sedan 2000 vd och ägare till Ölands nöjes- och djurpark som årligen har mer än 340 000 besökare.
– Det är en enorm upplevelse att arbeta i turistbranschen och med det jag tycker om. Jag känner glädje i det.
På djurparken finns det 150 arter och ett tusental djur. Där arbetar 25 personer året runt och under högsäsongen nästan tiofaldigas antalet anställda.
Att Barbro Hägg verkligen tycker om djur förstår man eftersom hon tagit hand om schimpansflickan Hjördis. Hjördis föddes i parken och mamman var förstföderska. Efter en tid såg veterinärerna att det inte fungerade så bra, men de bedömde att det gick att rädda henne.
– Vi har bott tillsammans i två år och jag har blivit hennes mamma. Men sedan har hon återanpassats för att hon ska få leva sitt schimpansliv.
Och ett nytt liv har Hjördis fått. För ett år sedan kom schimpanspojken Nero från Kolmården till Öland och sedan dess har de två aporna blivit ett par och fått eget hem med bland annat två öar.
Barbro Häggs egen relation till djur har hon med sig från barndomshemmet i Arlöv. Hon växte upp som enda barnet i en grosshandlarfamilj och hemma hade de mycket djur, bland annat två apor.
– När jag var i femårsåldern såg pappa och jag en grävmaskinist, som hade en apa i maskinhytten. Vi bestämde oss för att ”befria” apan. På något vis hade vi med den hem.
Hennes mamma var inte lika glad. När de släppte ut apan for den runt i hela huset.
– Vi var helt noviser med apor och mamma sa att apan måste få lugn och ro. Nästa dag kom en snickare och byggde en voljär i trädgården.
Men det var inom tivolibranschen som Barbro Hägg skulle göra sin yrkesmässiga karriär, och den började tidigt.
– Jag hade bara en sak i huvudet, jag skulle ha tivoli. När jag var femton år gammal köpte jag en karusell och spelautomater som jag sedan hyrde ut till dansbanor i södra Skåne.
Arton år gammal, och med ett nytt körkort, började hon sin ambulerande verksamhet då hon i en Mercedesbuss körde runt med karuseller i södra Sverige.
– Det mottogs inte positivt hemifrån att jag började med tivoli när jag var så ung.
Men hon fortsatte och verksamheten utökades. Under en Norrlandsturné mötte hon Karl Berglund och med tivolit Caravellen började de samarbeta, bland annat som entreprenörer på Gröna Lund och på Bakken.
En kort tid efter att sonen Richard föddes 1976 avled Karl Berglund hastigt. Barbro Hägg ställdes då inför valet om hon skulle fortsätta med tivolit eller inte.
– Det fanns bara ett val och det var att fortsätta. En drake lyfter inte i medvind utan i motvind.
Barbro Hägg bodde då i Höllviken med sonen Richard. Där hade de en glasmästarfamilj som grannar och under Richards uppväxt hjälpte de Barbro Hägg.
– Han fick vara hos dem under veckorna och gå i skolan. På helgerna när jag var på turné i Norrland så flög han upp till mig. Sedan åkte han hem igen på söndagarna.
1993 kom Barbro Hägg som entreprenör till Ölands djur- och naturpark samtidigt som hon fortsatte med sin ambulerande tivoliverksamhet. 2000 köpte hon parken av förre ägaren Boris Bravin och i dag är sonen Richard Berglund verksamhetsansvarig för Caravellen.
Förutom den egna verksamheten är Barbro Hägg också mycket aktiv inom olika organisationer. Hon är bland annat ordförande i Sveriges tivoliägarförening och president för Sverige i en europeisk branschorganisation för nöjesfält.
Hur hinner du med allt?
– Jag är en arbetsmyra.
Efter 45 år i nöjesbranschen, hur känns det att fylla 60 år?
– Jag är inte åldersfixerad och det finns ingen anledning att ynka över det. Jag tar dagen som den kommer och är glad för det arbete jag har.
Barbro Hägg
Yrke: Driver Ölands djur– och nöjespark och det ambulerande tivolit Caravellen.
Bor: Färjestaden på Öland och i Höllviken.
Familj: Sonen Richard, rottweilern Chagall och schimpansen Hjördis.
Intressen: Glas och konst.
Aktuell: Fyller 60 år den 21 januari.
Firar: I början av juni på Öland.
Gå till toppen