Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Ingen vila för musikveteran

Han fick sitt första dirigentjobb i slutet av 40-talet och än har inte Gunnar Staern lagt av. Sedan 2000 är han knuten till Ystadsoperan och han undervisar också vid Musikhögskolan i Malmö. Den 23 januari fyller han 85 år.

– Skriv att jag åker bort. Jag vet bara inte vart jag ska åka. Jag tänkte först åka till Göteborg för att se ”Arabella”, men det var helt slutsålt där, så det gick inte.
Gunnar Staern fick sitt första dirigentjobb i slutet på 40-talet. Sedan dess har han arbetat både i Sverige och som gästdirigent utomlands. I hyllorna i arbetsrummet i villan i Stenkällan står rader av partitur och bakom flygeln i finrummet trängs klaverutdragen. Men cd-samlingen är inte stor.
Inför vårt besök har Gunnar Staern tagit fram tidningsklipp, program, bilder och andra minnen för att sammanfatta sin filosofi som dirigent.
– Det är min uppgift att se till att orkestern spelar rätt och att få fram vad kompositören ville förmedla med stycket. Att gestalta verket och det som ligger bakom, säger han bestämt och påpekar att han alltid studerar in ett nytt verk på pianot. Han lyssnar inte på hur andra dirigenter gjort tidigare. Därav den lilla cd-samlingen.
Gunnar Staern har sedan 2000 varit knuten till Ystadoperan. Dessutom undervisar han i musikalisk och scenisk instudering och partiturläsning på Musikhögskolan.
– Jag jobbar tio timmar om dagen, säger han och meddelar senare att när vårt möte är avklarat tänker han laga skrivaren och börja arbetet med att bearbeta ”Tosca” inför sommarens uppsättning med Ystadoperan i Landskrona.
– Hur hypnotiserar man orkestern till att spela så att publiken blir dödstyst? Att fånga stämningen, det är det jag är till för.
Han studsar hela tiden fram och tillbaka mellan nu och då. Han berättar om uppsättningen av Puccinis ”Syster Angelica” i Carolikyrkan med Musikhögskolans sångklass strax före jul för att i nästa mening gå till 40-talet och mötet med stjärndirigenten Wilhelm Furtwängler, som motvilligt insåg att de råd som Gunnar Staern gav, då han var musiktekniker vid Sveriges Radio, var rätt.
Med kunskap och erfarenhet i ryggen vet han vad han kan och vill. Han erkänner också att det finns en ilska hos honom som ibland väller fram. Till exempel när en oboist i London inte höll måttet.
– Där tog jag nog i lite för mycket, men det är min skyldighet att säga när det går åt helsicke.
En gång tillrättavisade han Birgit Nilsson under arbetet med ”Salome” av Richard Strauss i Malmö med denna ordväxling:
– Birgit, du sjunger fel. Titta på noterna. Du sjunger fel på skivan också.
– Va! Gör jag det? Varför har ingen sagt det förut? svarade stjärnan sedan hon hämtat sig.
Andra minnen som sitter starkt är en konsert med Royal Philharmonic Orchestra, uppsättningen av Wagners ”Tannhäuser” i Malmö och Millöckers ”Tiggarstudenten” vid Operan i Stockholm på 50-talet. Den gången fick han chansen att jobba som repetitör och tog ett stort steg närmare dirigentyrket.
Gunnar Staern berättar också att tiden som musiktekniker vid Sveriges Radio var avgörande.
– Som musiktekniker träffade jag alla stora människor inom musikvärlden. Dirigenter, musiker, sångare. Alla.
Numera försöker han hinna med att skriva sina memoarer mellan uppdragen. Materialet finns sorterat i olika pärmar.
– Jag har så mycket att göra och då finns inte den rätta lusten och känslan för att kunna skriva om det jag upplevt.
Gunnar Staern vill avrunda med denna formulering:
– Jag känner ett ansvar att ge vad jag kan om rollframställning, dirigering och om hur människor inom teatern fungerar till den yngre generationen. Jag har ju lärt mig en del genom åren.

Gunnar Staern

Bor: Hus i Stenkällan i Malmö.
Yrke: Dirigent och pianist. Undervisar på Musikhögskolan i Malmö.
Bakgrund: Växte upp på Djursholm i Stockholm. Chefsdirigent vid Storan i Göteborg 1969–1979. Kom därefter till Malmö stadsteater som musikchef och förstedirigent. Chefsdirigent vid teatern mellan 1983 och 1991.
Familj: Gift för fjärde gången och är numera särbo. Två barn, Linda och Benjamin, äldsta dottern Camilla avled för tio år sedan, fyra barnbarn samt två bonusbarn, Martin och David.
Intressen: Fotografering. Pratar 8 språk och har studerat 16.
Aktuell: Fyller 85 år den 23 januari.
Önskar sig: Kameramobil.
Gå till toppen