Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Seriemördare inför rätta i Kanada

Robert William Pickton har åtalats för mord på 26 kvinnor som försvann i Vancouvers fattiga område. Jurymedlemmarna har av domaren varnats för detaljer som hämtade ur en skräckfilm. Idag inleds rätegången.

VANCOUVER. Robert William Pickton har åtalats för mord på 26 kvinnor som försvann i Vancouvers fattiga område Downtown Eastside under 1990-talet. Offren var ofta narkomaner och prostituerade.


Pickton anklagas för att ha lockat ut kvinnorna till familjens grisfarm utanför Vancouver där han anordnade vilda fester. Efter gripandet i februari 2002 varnades grannarna av hälsovårdsmyndigheterna för risken att fläskköttet de hade köpt kunde ha innehållit mänskliga kvarlevor.


Sedan Pickton gripits och de första spåren av DNA från några av de saknade kvinnorna hittats på bondgården, har byggnaderna jämnats med marken och jordmassorna sållats i jakten på kvarlevor.


För att inte arbetsbördan ska bli alltför stor för juryn som ska pröva anklagelserna gäller den första rättegången sex mord. Pickton nekar till samtliga.


Detaljerna i förundersökningen är så gräsliga att en del journalister som bevakat de förberedande förhandlingarna har sökt psykologhjälp.


När juryn valdes ut i december varnade domaren James Williams kandidaterna för vad de hade att vänta.

- Jag tror att den här rättegången kan komma att utsätta jurymedlemmarna för något lika ondskefullt som en skräckfilm, och man har ingen möjlighet att stänga av tv:n, sade han.


Över 300 journalister har ackrediterats till rättegången som väntas pågå i minst ett år. Åklagarsidan väntas kalla runt 240 vittnen.

Om han döms för minst 14 av morden blir Pickton den värste mördaren i Kanadas historia. Han överträffar då Marc Lepine som sköt ihjäl 14 kvinnor i Montreal 1989 innan han tog sitt eget liv.


Under de förberedande förhandlingarna placerades Pickton i en specialbyggds bur av skottsäkert glas.


Polisen i Vancouver har fått stark kritik för att det dröjde så länge innan försvinnandena uppmärksammades.
Gå till toppen