Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Mannen bakom nya föreningen

Här är mannen som ska skapa det nya Limhamn-Bunkeflo IF. Anders Lewicki med ett fotbollsförflutet i båda föreningarna. – Jag tror absolut det finns förutsättningar att etablera den nya klubben i den yttersta fotbollseliten, säger Anders.

Han gjorde en säsong, 1998, i Bunkeflo när klubben vann division 4. För tre år sedan hoppade styrelseledamoten och oldboysspelaren i Limhamn in i representationslaget som mittback.
Med seger som följd naturligtvis.
Nu ska Lewicki leda projekt Limhamn-Bunkeflo.
Sådana saker är han van vid. Han driver ett eget företag inom projektstyrning och kvalitetssäkring.
Engagemanget i stadsdelen där han bor är dock helt ideellt.
– Men det passade väl mig på något vis att ta hand om fotbollsprojektet, säger Lewicki.
Han pratar länge och välformulerat om Limhamn-Bunkeflo liksom de andra visionärerna i sammanslagningen.
Om en månad måste han vara klar med en plan för året, når årsmötena i respektive klubb är genomförda, en säsong ska spelas, och sedan förbereda underlaget för den slutliga sammanslagningen i november.
– Det gäller att ha ett öppet sinnelag för vad som komma skall. Det känns gott att det är så förutsättningslöst egentligen. Det finns även lite prestige, alla har i princip samma synsätt.
Stadsdelen Limhamn-Bunkeflo i Malmö växer explosionsartat.
– På väg till ett möte häromdagen hörde jag i ett radioinslag att det de närmaste åren skulle behövas 300 nya dagisplatser. Det är lika många potentiella medlemmar i den nya föreningen. Vi håller till i den starkast växande stadsdelen, säger Anders Lewicki.
Om ett år kan den nya klubben ha 50 lag och över 1000 aktiva spelare. Stadsdelen beräknas om några år ha 50 000 invånare.
– Men den förväntade tillväxten borde fler duktiga spelare söka sig till Limhamn-Bunkeflo, anser Lewicki.
Nuvarande Bunkeflo IF har växt så det knakat de senaste åren. I ärlighetens namn har det nya Superettanlaget blivit för stort för den nuvarande anläggningen Brovallen.
Det är långt ifrån säkert att den nuvarande arenan får godkänt av Fotbollsförbundet som spelplats under 2007. Limhamns idrottsplats håller inte heller måttet.
– Vi har ett antal krav och rekommendationer som måste åtgärdas, erkänner Anders Lewicki.
I det nya klubbprojektet finns även pågående förhandlingar med kommunen om mark till en ny arena.
– Det är nödvändigt att vi etablerar en arena i stadsdelen. Att spela på annat håll som Malmö stadion eller Malmö idrottsplats håller inte i längden.
Det handlar främst om att jobba in ett varumärke.
Att jobba med marketing är en av de första sysslorna för Anders Lewicki.
– Vi kommer att dra igång många delprojekt de närmaste veckorna, säger han.
Det handlar om administration och personal i den framtida föreningen. Om ekonomi i alla satsningar. Om att etablera klubbnamnet i stadsdelen. Att lägga fast fotbollsbiten från representationslag till ungdomsverksamhet och även hitta tjejernas roll. Slutligen inte minst de samhällsprojekt som dragit igång.

Anders Lewicki

Ålder: 40
Bor: Gamla gatan i Limhamn
Familj: Hustrun Kicki, sönerna Niclas, 16, Oscar, 14.
Yrke: Driver egna företaget Fco Project It
Bakgrund: 28 A-lagsmatcher i MFF, började i MFF som sexåring. Juniorlandslagsman. Har spelat i både Limhamn och Bunkeflo.
Aktuell: Projektledare för sammanslagningen av Limhamns IF och Bunkeflo IF.
Gå till toppen