Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Johanna har aldrig druckit alkohol

- Det är inte direkt så att jag presenterar mig med " Hej, jag är nykterist". Men nej, jag har aldrig druckit alkohol. säger 23-åriga Johanna Sörensen och skrattar.

LUND. Johanna Sörensens rum på Studentskegården är full av kartonger och flyttstök. Dessutom är hon mitt i en tentaperiod och längtar ut.
- Vi kan väl gå till Café Ariman? Där har jag hängt nästan dagligen under gymnasiet, säger hon.
Redan i tonåren stod det klart att hon inte ville dricka alkohol. Intresset saknas helt enkelt, förklarar hon.
Men beslutet förvånade många i hennes omgivning. Inte minst föräldrarna.
- De har alltid stöttat mig att tänka och tycka på mitt eget sätt. Men det tog säkert några år innan de insåg att det här var något jag skulle hålla kvar vid.
I stället tyckte hon om att vandra, slå läger och övernatta under bar himmel.
- Och festa, så klart. Jag umgicks mycket med min bror, som är fem år äldre än jag, och hans kompisar. Eftersom jag var så mycket yngre var det ingen som tyckte det var konstigt att jag inte drack. Det var egentligen senare som folk började undra.
Allteftersom tiden gått har hon lärt sig hantera människors stundtals enerverande frågvishet.
- Jag har blivit bättre på att sätta gränser och avgöra när det är värt att ta en diskussion. Tidigare blev jag mycket mer upprörd när folk ifrågasatte mitt val. I dag blir jag mest lite besviken.
Sedan tre år tillbaka har Johanna Sörensen varit drivande i Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, i Lund. Det lokala förbundet hade legat vilande under några år när hon och en kompis drog i gång verksamheten igen. Idag är hon ordförande.
- Det är alltid roligt att vara en del av ett samanhang. Och här har alla en gemensam uppfattning om att man kan ha kul utan att dricka.
Inom studentvärlden har hennes nykterism kanske märkts allra tydligast.
Inte sällan blir människor både trängda och provocerade av hennes ställningstagande.
- Folk kan vara lite otrevliga och ibland har jag funderat på att sluta kalla mig nykterist bara för att slippa den där otrevligheten. Men sen är det väldigt många som är positiva och som berättar att de själva skulle vilja dra ner på drickandet.
- Jag tror det största jag kan göra på en fest är att vara en förebild eller förebild är kanske inte rätt ord, men åtminstone att jag står för ett alternativ.
Alternativet i det är fallet, innebär bland annat utebliven bakfylla till förmån för aktiva helger.
- Jag glömmer ofta att folk inte kan göra saker på söndagar - så är det ju aldrig för mig. Jag känner inte att jag behöver alkohol för att klara min livssituation. Och hade jag känt det, så hade det säkert varit något annat jag behövt jobba med, sammanfattar hon.
Utöver nykterhetsrörelsen brinner Johanna Sörensen för miljö- och demokratifrågor. Det var bland annat därför hon valde att läsa ekosystemteknikutbildningen vid LTH. Förhoppningen är att så småningom kunna påverka miljön genom jobbet.
- Inte för att låta klyschig, men jag vill göra skillnad på något sätt. Sen ska man ju ha klart för sig att som miljöingenjör kanske man inte gör de största världsförändringarna. Man måste vara många med samma vision, och mycket går ut på att bara jobba på, jobba på, jobba på.
Brett intresse
Och jobbar, det gör hon redan. Både ideellt, i skolan och för det höga nöjets skull.
- Jag är väldigt brett intresserad. Det kommer från min morfar. Han har bara haft traditionella knegarjobb och började som rörmokare. Men han utbildade sig själv och läste en massa språk bara för att han tyckte det var kul. Sån är jag också.
Det är ett år kvar tills Johanna Sörensen tar sin examen. Närmast väntar studier i Köpenhamn.
På sin lediga tid hoppas hon kunna fortsätta med sitt stora fritidsintresse. Jonglering.
- Jag är med i en förening här som tränar en gång i veckan. Några uppträder också, men jag gillar inte att stå på scen.
Det är inte första gången Johanna Sörensen pluggar i ett annat nordiskt land.
Efter gymnasietiden på Katedralskolan flyttade hon till Norge och en folkhögskola med friluftsinriktning.
- Det händer fortfarande att jag använder norska ord. Till exempel säger jag plutselig i stället för plötslig. Nu ska det bli spännande att flytta till Danmark - hoppas bara de förstår min dansk-svensk-norska språkröra!

FAKTA/Johanna Sörensen

Ålder: 23
Sysselsättning: Studerar till civilingenjör i ekosystemteknik.
Familj: Mina föräldrar och min bror .
Bästa egenskap: Nyfiken.
Sämsta egenskap: Glömmer bort att äta ordentligt ibland.
Udda egenskap: Väljer hellre att sova i vindskydd än i stuga. Äger ingen mobiltelefon. "Varför skulle jag det? När jag är ute på promenad vill jag inte prata i telefon."
Favoritsysselsättning/fritid: Jonglera, vandra i bokskogen eller på fjället.
Framtid: Vill kunna jonglera sex bollar! Drömmer om att inga barn ska behöva växa upp i en dysfunktionell familj och att alla på jorden ska ha rent dricksvatten.
Gå till toppen