Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Möns Klint rasade i havet

Ett stort stycke av Möns Klint på Mön vid Själlands sydspets har rasat i havet och skapat en halvö cirka 300 meter ut i Östersjön. Exakt när vet man inte, men troligen under natten mot lördag. Ingen människa uppges vara försvunnen.

MALMÖ. Danska myndigheter tror inte att någon människa kommit till skada. Naturvägledaren Katrine Gro Hansen vid danska Skogs- och naturstyrelsen i Stege inspekterade igår området tillsammans med kollegor.
– Det har varit ett fruktansvärt väder det senaste dygnet, säger hon på söndagskvällen. Vi har inte fått uppgifter om att någon saknas. Inte heller har det stått några bilar på våra p-platser.
– Därför utgår vi från att inga människor kommit till skada. Vädret var ju heller inte alls inbjudande för att promenera på stranden nedanför klinten.
När Katrine Gro Hansen kom till rasområdet var redan många nyfikna som följt nyheterna på plats.
Myndigheterna har nu spärrat av ett större område uppe i den så kallade klintskogen. Det är inte uteslutet med fler mindre ras de kommande dagarna.
– Det sker alltid skred på vintern, fortsätter Katrine Gro Hansen. Därför är det alltid mer riskabelt att besöka klinten eller stranden då.
Skreden förklaras med att stora mängder vatten pressar sig fram i marken och sätter kalksten, sand och lera i rörelse.

Men även under regniga somrar ökar risken för ras. Sommaren 2003 spärrades stranden vid Möns Klint av sedan en hundra meter bred kalksektion störtat ned i havet.
Vid det senaste stora raset i mars 1998 störtade den kända utsiktsplatsen Freuchens Pynt ned i havet. Och 1994 dödades en fransk turist när 30 ton stenar rasade ner över stranden där hon satt.
Rekordskredet 1952 skapade en halvö som gick nästan 400 meter ut i vattnet.
En halv miljon turister beräknas besöka Möns Klint under sommaren. De danska naturskyddsmyndigheterna har ansökt om att området ska bli nationalpark men ärendet är ännu inte avgjort.
Halvön som skapades i helgen ligger vid Store Taler tre kilometer norr om Store Klint och består av stora mängder kritkalksten, sand och lera.

Möns Klint

Kritklipporna som kallas Möns klint sträcker sig cirka sju kilometer utmed havet. De består av kalkavlagringar som började tryckas samman för cirka 75 miljoner år sedan.
Den så kallade Dronninge-stolen ligger 128 meter över havet. Högsta höjd är 143 meter.
En klar dag är sikten mellan fem och sex mil bland annat till tyska Rügen där liknande formationer finns.
Geologiskt sett är klinten en så kallad abrasionsbrant av fossilrik kritkalksten.
På Mön bor drygt 10000 människor på ön och ytterligare ett tusental på öarna runt om som tillhör Möns kommun. Enda staden heter Stege.
Gå till toppen