Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dömd för Malmömord snart aktuell

Inom någon månad handlägger Örebro tingsrätt sin första skånska ansökan – en idag 33-årig mönsterfånge, som vid 21-års ålder knivmördade en väktare i en lägenhet i Malmö.

MALMÖ/ÖREBRO. 33-åringen avtjänar sitt livstidsstraff på en öppen anstalt uppåt landet. Han har stora friheter, inklusive permissioner.
Kriminalvårdens utlåtande inför regeringens behandling av hans nådeansökan var glasklar – han har alla förutsättningar att klara sig bra i samhället. Men innan regeringen hann behandla ansökan trädde lagen om omvandling i kraft.
Det finns ingen praxis för Örebro tingsrätt att hålla sig till i sina bedömningar, bara lagens undre gräns för omvandling – 18 år. Regeringen har sedan 1991 tidsbestämt livstidsdömdas straff till mellan 16 och 24 år. Det vanligaste är 18 år, en möjlig fingervisning.
– I min klients fall verkar det enkelt, han har suttit tolv år och med frigivning efter två tredjedelar är det muck för honom nu, säger mannens advokat Göran Witt-Strömer.
Så enkelt är det inte enligt domare Per Grevesmühl vid Örebro tingsrätt:
– Vi ska ta hänsyn till både avtjänad tid, reglerna om villkorlig frigivning och behovet av utslussning. Vi ska utgå ifrån att utslussning kan ta ett till två år, säger han.
– Men vi ska avgöra från fall till fall. Det jag kan säga är att omedelbar frigivning inte är aktuell för någon.
33-åringen har suttit inlåst sedan december 1994. Han dömdes mot sitt nekande och sa att han bara försvarade sig. I läkarutlåtandena klassades han som omogen och psykiskt instabil, men inte psyksjuk.
Gå till toppen