Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Livstids fängelse kan bli tidsbestämt

I dag hålls den första domstolsförhandlingen någonsin där en livstidsdömd fånge kan få sitt straff tidsbestämt. – Vi ska se till en mängd faktorer och göra en helhetsbedömning. Där väger vi in saker som avtjänad tid och eventuella särskilda omständigheter vid brottet, säger domare Per Grevesmühl, som ska vara ordförande under förhandlingen.

MALMÖ/ÖREBRO. Särskilda omständigheter – det är till exempel om brottet varit särskilt blodigt eller brutalt. Dagens förhandling rör en nu 55-årig mördare, dömd för ett ovanligt rått styckmord 1993. Han dömdes 1994.
Offret, en norsk affärsman ansågs vara skyldig 50 000 kronor. Han blev föremål för en omröstning där 55-åringen och hans två medbrottslingar alla ansåg att mannen skulle dö.
Offret sköts med flera skott i huvudet. Kroppen styckades med hjälp av en motorsåg, göts in i betongblock som sedan grävdes ner vid en sommarstuga.
Inför domstolsförhandlingarna hämtar Örebro tingsrätt in yttranden från kriminalvården, KV, och rättsmedicinalverket, RMV.
KV berättar hur fången skött sig på anstalten, hur behandlingen fungerar, om det förekommit missbruk och om fången själv försökt återanpassa sig, eller om han begått andra brott under fängelsetiden.
RMV gör en psykundersökning och avger en så kallad farlighetsbedömning – om det finns risk för återfall i våldsbrott. 55-åringen har skött sig exemplariskt.
Både KV och RMV tillstyrker tidsbestämning. Åklagaren i målet avstyrker och anser att brottet var så bestialiskt att 55-åringen bör få vänta ytterligare flera år innan han ens får en bortre gräns att se fram emot.
Den 55-årige styckmördaren är en av hittills sjutton livstidsdömda som sökt omvandling. Tidigare var de arton, men i början av januari drog lasermannen John Ausonius tillbaka sin ansökan efter att kriminalvården avstyrkt hans ansökan.
Alla sjutton är dömda för mord, eller brott med anknytning till mord. Palestiniern Marten Imandi är dömd för terroristbrott efter sin inblandning i flera bombdåd i Amsterdam och Köpenhamn 1985 där en person dog och 26 skadades.

Örebros geografiska läge avgjorde

Straffet fängelse på livstid infördes 1734 i Sverige. Fram till den 1 november 2006 var det bara kungen, senare regeringen, som kunde omvandla straffet. Numera kan alla livstidsdömda, som avtjänat minst tio års fängelse, begära att Örebro tingsrätt tidsbestämmer deras straff. Man får söka med minst ett års mellanrum.
Två domare hanterar alla fall. Åtta åklagare företräder brottsoffrens och samhällets intressen. Ansvaret har spritts ut på flera åklagare av säkerhetsskäl. Örebro tingsrätt utsågs bland annat på grund av det geografiska läget, nära Kumla, Hall och Tidaholm.
Det lägsta straff som livstid kan omvandlas till är enligt lagen arton års fängelse. I praktiken innebär det tolv år. Gällande praxis säger att fängelsedömda friges efter två tredjedels straff. Örebro tingsrätts beslut kan överklagas. Sista instans är högsta domstolen. Tidigast om ett år väntas ett praxisgivande utslag komma därifrån.
Drygt 150 personer avtjänar för närvarande livstidsstraff i Sverige.
Gå till toppen