Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Fröken Ur har gått ur radiotiden

I decennier har hon upplyst svenska folket om vad klockan är. Men nu är det slut med tolv femtionio och femtio – PIP – i Sveriges Radio. Efter den senaste omläggningen har klassiska Fröken Ur försvunnit från radiotablån.

– Vi ville ha SMHI:s sändningar i P1 på den tiden, 12.55 till 13.00, och då kan ju inte Fröken Ur vara där, förklarar Sveriges Radios tablåansvarige Jan Peterson beslutet att slänga ut fröken ur tablån.
– Vi tycker inte att Fröken Ur har en så central roll idag som när Sveriges Radio startade med det. Då var det ju unikt. Idag finns det andra sätt att få reda på tiden, fortsätter han.
Men Fröken Ur har sina beundrare ute i landet, och de tycker inte att det är okej av radion att dumpa henne.
Efter tablåomläggningen förra veckan har Sveriges Radios Lyssnarservice haft bråda dagar, och Fröken Urs försvinnande är det näst mest återkommande temat, bara slaget av protesterna mot att ”Ring så spelar vi” numera är en halvtimme kortare än förut.
Fröken Ur själv, som i sin senaste reinkarnation heter Johanna Hermann Lundberg, känner inte till att radion valt bort henne när Sydsvenskan ringer. Men hon är inte vidare upprörd.
– Det visste jag inte. Men förändring är ju alltid bra. Utveckling och förändring – framåt måste man ju gå. Jag vet att många tyckte att det var bra att man kunde ha det som riktmärke, men annars har jag ingen åsikt, säger hon.
Hon kommer heller inte att sakna sin röst i radion.
– Jag brukar inte lyssna på radio vid den tiden, så jag har inte hört mig själv så mycket.
Men för den som saknar Fröken Ur finns fortfarande möjlighet att stilla sin abstinens: telefontjänsten dit man kan ringa och höra fröken läsa sina siffror kommer att finnas kvar.

Fröknarna Ur

Redan 1916 kom möjligheten att ringa ett telefonnummer och få reda på tiden, men då var det växeltelefonister som läste upp tiden från en klocka på väggen. 1934 installerades en maskin för tidgivning över telefon: Fröken Ur. Den ursprungliga Fröken Ur var Eva Ulvby. 1956 ersattes hennes röst med Berit Hoflings. 1968 läste Ebba Backman in en ny version av Fröken Ur. Dagens moderna Fröken Ur heter Johanna Hermann Lundberg, som hette Johanna Östlund när hon 2000 lånade sin röst till Fröken Ur.

Tiderna ändras

Före 1879 hade vi i Sverige soltid. Det betydde att på varje ort var klockan tolv när solen stod högst på himlen. Tidpunkten för när det här sker skiljer sig med över 52 minuter mellan den östligaste och västligaste delen av Sverige. Varje ort hade alltså sin egen lokala tid. När järnvägen expanderade under mitten på 1800-talet insåg man hur opraktiskt arrangemanget var. Mellan till exempel Göteborg och Stockholm skiljde det 24 minuter, och när Västra stambanan mellan de båda städerna invigdes 1862 införde man Göteborgstid som järnvägstid längs med hela sträckan. Många järnvägsstationer hade klockor som visade dels lokal tid, dels järnvägstid. Den 1 januari 1879 infördes en gemensam nationell tid i hela Sverige.
(Numret till Fröken Ur: 90 510)
Gå till toppen