Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Här firar skånska samer

Den nya lappkåtan i Skånes djurpark fylldes av firande samer på den samiska nationaldagen. Renbuljongen värmdes över öppen eld av Sören Lindkvist medan Majvor Eriksson bakade glödkakor.

Mitt i den värsta kris de renskötande samerna haft på länge firades den samiska nationaldagen på tisdagen över hela landet.
Av de runt etthundra samer som bor i Skåne tittade ett antal nyfikna in i kåtan i Skånes djurpark där föreningen Samer i syd gjorde en tapper skånsk-samisk insats.
Samtidigt kämpar de renskötande samerna i stora delar av Norrland mot en svältkatastrof bland renarna.
Den milda vintern har gjort att snötäcket över stora delar av betesmarkerna har töat, frusit igen och fått en isskorpa som renarna inte kan ta sig igenom för att beta.
Same- och jordbruksminister Eskil Erlandsson besöker i dag renbetesmarker utanför Piteå för att bilda sig en uppfattning om krisen.
Genom myndigheten för rennäringsfrågor Sametinget har samebyarna sökt över fyrtio miljoner kronor i statligt bidrag till stödutfodring.
I kåtan i Skånes djurpark, nästan så långt bort från krisområdet man komma i landet, värmde renbuljongen gott och de nygräddade glödkakorna knastrade mellan tänderna när Samer i syd bjöd på samefirande, inklusive den samiska nationalsången.
– Det här är en perfekt plats. Utöver kåtan har vi ju alla djur och fåglar hemifrån runt om oss – lappuggla, björn, varg, lodjur och renar, konstaterade föreningens Majvor Eriksson.
Samevistet är det enda i Skåne och invigdes så sent som i december, och Samer i syd hoppas att arrangemang där ska bidra till att sprida kunskap om samerna.
Föreningen är öppen även för ickesamer och arbetar bland annat mycket med föredrag om samekulturen i olika sammanhang.
I Stockholm, där de finns runt tvåtusen bofasta samer, var det samiska firandet på Skansen av naturliga skäl mer omfattande. För första gången flaggade dessutom Stockholms stadshus dagen till ära med den samiska flaggan.
Det finns 20 000 samer i Sverige. 4 500 av de svenska samerna är renägare, de flesta i Norrbotten. Totalt finns 70 000 samer, majoriteten i Norge men också i Finland och Ryssland.
Antalet renar i Sverige är cirka 230 000, och renskötselområdet omfattar cirka 40 procent av Sveriges yta. Rennäringen omsätter runt 150 miljoner kronor per år.
Den rådande foderkrisen för renarna i Sverige gör att ungefär 140 000 renar måste stödutfodras. Det kostar fem kronor per ren och dag. Staten kan täcka högst hälften av kostnaderna genom katastrofbidrag, en andel Sametinget vill ska höjas.
Källa: samer.se
Gå till toppen